Najlepsza chińszczyzna , którą zrobisz w 25 minut

Dawno mnie tu nie było 🙂 W związku z tym, że na kwarantannie znowu więcej gotuję przygotowałam dla Was wpis na coś prostego, szybkiego i mega pysznego. Jestem pewna, że to będzie najlepsza chińszczyzna jaką jedliście w domu. Pewnie gdzieś w dalekich chinach można zjeść wiele pysznych wersji, ale dziś mamy ograniczony dostęp do podróży i trzeba korzystać z tego co mamy. Przepis jest bardzo  prosty i przygotowuje się go w zasadzie tyle czasu co ugotowanie ryżu. Oczywiście jeśli macie czas to możecie pokroić sobie warzywa (marchewka, por, papryka itd) ja jednak jak na zabieganą mamę w ostatnich dniach skorzystałam z mrożonej mieszanki chińskiej (najczęściej kupuję w biedronce, bo jest bardzo dobra w smaku). Nie będę się dalej rozpisywać, po prostu przejdę do szczegółów, żebyście mieli gotowy przepis.

Najlepsza chińszczyzna , którą zrobisz w 25 minut

najlepsza chińszczyzna

Składniki dla 4 osobowej rodziny:
  • ryż
  • 1/2 cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • olej
  • mieszanka chińskich warzyw mrożonych (ok 500 g)
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir
SOS
  • 7 łyżek wody
  • 2 łyżeczki cukru  lub miodu
  • 7 łyżek octu jabłkowego (jeśli macie w domu ocet ryżowy to będzie jeszcze lepszy)
  • 10 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie

  1. Wstaw ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju.
  3. Polędwicę pokrój w cienkie plasterki, przypraw solą, pieprzem, paprykami i obtocz w mące. Odstaw na chwilę
  4. Do cebuli dodaj mieszankę warzyw i przyprawy.  Nie zapomnij o doprawieniu warzyw również imbirem. Gdy warzywa zmiękną przełóż je na miseczki.
  5. Dodać na patelnię oleju i smażyć polędwicę z każdej strony.  Myślę, że wystarczy jej około 5 minut.
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki, żeby się dobrze połączyły.
  7. Dodaj do mięsa warzywa.
  8. Dodaj do całości sos i duś jakieś 8-10 minut.

najlepsza chińszczyzna

najlepsza chińszczyzna

najlepsza chińszczyzna

SMACZNEGO

Jestem pewna, że będziecie miło zaskoczeni smakiem tego dania. Ten wyjątkowo słodko słony smak nadaje polędwicy i warzywom wyjątkowego smaku. Koniecznie dajcie znać jak wyszło, Zdjęcia Waszych dań również mile widziane. Miłego gotowania.

 

Jeśli szukacie pomysłów na inne szybkie obiady, to może spodoba się Wam również przepis na KURCZAKA Z PORAMI –> PRZEPIS

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA NIEBO W GĘBIE? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail