Niebo w gębie – ciasto mojego dzieciństwa

W dzisiejszych czasach, gdy jesteśmy coraz bardziej otwarci na świat, zwiedzanie. Nowe smaki coraz bardziej wkraczają również do naszych kuchni. Jeszcze parę lat temu nikt nie słyszał o Pad Thai czy Shusi. Bardzo lubię smakować nowości, ale również z wielkim sentymentem lubię czasem zajrzeć do mojego starego zeszytu z przepisami. Przeglądając go ostatnio, trafiłam na przepis na ciasto, które często gościło w naszym domu gdy byłam dzieckiem. Zrobiłam je i ogromną radość sprawiło mi to, że wszystkim smakowało. Pewnie wiele osób zna ciasto “Niebo w gębie”, a jeśli nie to jestem pewna, że zostanie z Wami na dłużej.

Niebo w gębie – ciasto mojego dzieciństwaNiebo w gębie

Składniki na niebo w gębie:

Ciasto:

  •  5 jajek – białka ubić osobno
  •  1 szklanka (80 g) mąki ziemniaczanej
  •  1 szklanka (80 g) mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3/4 szklanki cukru

KREM

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  •  1/3 szklanki cukru
  •  3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  •  1 cukier wanilinowy
  • kostka masła

POSYPKA

  • duze opakowanie wiórek kokoswoych
  • łyżka masła
  •  łyżka cukru

PRZYGOTWOANIE

  1. Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Zółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogiel (Też smak dzieciństwa).
  3. Dodać mąki i proszek do pieczenia.
  4.  Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
  5.  Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  6.  Biszkopt piec w 180 st. na 25 minut.
  7.  Przygotowanie budyniu: Zagotować 2 i 1/2 szklanki (około 600ml) mleka wraz z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszać mąkę. Gdy mleko się zagotuje, wlewać powoli wymieszaną mąkę. Mieszać, aż budyń zgestnieje. Odstawić do ostudzenia.
  8.  Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  9.  Masło utrzeć przy pomocy miksera. W trakcie miksowania, dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Krem wyłożyć na ostudzony biszkopot.
  10.  Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wsypać wiórki kokosowe i cukier. Delikatnie smażyć ciągle mieszając, aż wiórki się zarumienią.
  11. Wiórki wysypać jako trzecią warstwę naszego ciasta.
  12. Pozostawić ciasto na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  13. Niebo w gębie

Niebo w gębie SMACZNEGO

Jeśli lubicie takie przepisy, to musicie wypróbować również przepis mojej babci na ciasto CUDO –> KLIK

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA NIEBO W GĘBIE? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

    • zostawisz pod nim komentarz
    • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
    • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail