Zupa z czerwonej soczewicy – zrób ją w 25 minut

Soczewica nie była do tej pory zbyt popularnym składnikiem mojej kuchni. W zasadzie to używałam jej tylko do pieczonego pasztetu, który swoją drogą jest pyszny ( Pasztety z soczewicy –> KLIK).  Podczas jednej z ostatnich wizyt w restauracji bardzo zasmakowała mi zupa z czerwonej soczewicy.  Dysponując listą składników podaną w menu restauracji postanowiłam odtworzyć ten smak i wyszło genialnie. Zupkę można zdecydowanie nazwać daniem expresowym, bo przygotowanie jej zajęło mi 25 minut. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Jestem pewna, że ile kucharek tyle interpretacji. Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 spora marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • litr rosołu ( można użyć 1 litra wody z dużą łyżką domowej kostki rosołowej)
  • 3\4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki curry, garam masala,
  • 1\2 łyżeczki gran masala (można pominąć)
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Zupa z czerwonej soczewicy

  1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Posiekać drobno czosnek.
  3. Do garnka wlać łyżkę oleju i zeszklić warzywa z przyprawami
  4. Dodać soczewicę, pomidory i rosół. Gotować około 20 minut, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana.
  5. Doprawić mlekiem koksowym i przyprawami.
  6. Można podawać z plastrem mozzarelli i kiełkami lub natką. Zupa z czerwonej soczewicy

 

Zupa z czerwonej soczewicy

SMACZNEGO

Inne moje przepisy np. z DYNIĄ znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail