Soczewica nie była do tej pory zbyt popularnym składnikiem mojej kuchni. W zasadzie to używałam jej tylko do pieczonego pasztetu, który swoją drogą jest pyszny ( Pasztety z soczewicy –> KLIK). Podczas jednej z ostatnich wizyt w restauracji bardzo zasmakowała mi zupa z czerwonej soczewicy. Dysponując listą składników podaną w menu restauracji postanowiłam odtworzyć ten smak i wyszło genialnie. Zupkę można zdecydowanie nazwać daniem expresowym, bo przygotowanie jej zajęło mi 25 minut. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Jestem pewna, że ile kucharek tyle interpretacji. Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy 
Składniki:
- 1 cebula
- 1 spora marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- litr rosołu ( można użyć 1 litra wody z dużą łyżką domowej kostki rosołowej)
- 3\4 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry, garam masala,
- 1\2 łyżeczki gran masala (można pominąć)
- sól, pieprz
Przygotowanie: Zupa z czerwonej soczewicy
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Posiekać drobno czosnek.
- Do garnka wlać łyżkę oleju i zeszklić warzywa z przyprawami
- Dodać soczewicę, pomidory i rosół. Gotować około 20 minut, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana.
- Doprawić mlekiem koksowym i przyprawami.
- Można podawać z plastrem mozzarelli i kiełkami lub natką.
SMACZNEGO
Inne moje przepisy np. z DYNIĄ znajdziesz TUTAJ
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
- zostawisz pod nim komentarz
- polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie