Idealny zamiennik bagietki czosnkowej – chlebek ziołowy

Długo szukałam pomysłu na zastąpienie bagietek czosnkowych, które często podaje się jako dodatek do mięs, sałatek, lecza itp. Robiłam kilka podejść do różnych przysmaków, aż powstał ten pyszny chlebek ziołowy.  Przygotowuje się bardzo szybko i nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje.

Chlebek ziołowy

chlebek ziołowy

Składniki
  • 300 g ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 40 g oleju
  • łyżka  soli
  • płaska łyżeczki cukru
  • 300 g maki pszennej
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Masło ziołowo czosnkowe

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cubryca
  • sól
Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić po kolei w misce i wyrabiać ciasto, aż do uzyskania masy, która swobodnie będzie odchodzić od rąk. Jeśli wolicie , możecie spokojnie użyć zwykłej mąki pszennej. Wyrobione ciasto odłożyć na stolnicę i przygotować masło ziołowo-czosnkowe.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i posmarować masłem ziołowym. Ciasto pociąć na paski i składać je w harmonijkę.

Układać w formie do pieczenia. Ja użyłam silikonowej 26 cm. Chlebek ziołowy piec 35 minut w temperaturze  200 stopni.

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Chlebek będzie również idealnym dodatkiem do dań z grilla.

chlebek ziołowy

chlebek ziołowy

chlebek ziołowy

Inne moje przepisy znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail