Jesienne mini serniczki dyniowe

Jesień przyszła i rozgościła się na dobre. Ja jednak nie narzekam, bo jakoś w taką pogodę mam więcej zapału do gotowania. U mnie w kuchni numerem jeden aktualnie jest dynia w najróżniejszych odmianach. Oczywiście najchętniej korzystam z tych dostarczonych z ogrodu moich rodziców, więc w mojej kuchni króluje dynia hokkaido i makaronowa. W zeszłym tygodniu upiekłam właśnie taką dynię na zupę, a z tego co zostało powstały mini serniczki dyniowe. Wstępnie miałam zrobić do nich jakąś polewę lub inny dodatek, ale były tak smaczne, że dziewczyny zjadły je w ekspresowym tempie smarując nutellą i dżemem malinowym. Myślę, że zasmakują nie jednemu smakoszowi jako jesienny deser. Idealnie pasują również do śniadaniówki do szkoły.

MINI SERNICZKI DYNIOWEserniczki dyniowe

Składniki na serniczki dyniowe:
  • pół szklanki puree z pieczonej dyni
  • 500 g twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego / lub cynamon 1/2 łyżeczki i cukier wanilinowy
Przygotowanie:
  1. Przygotować purre z dynii. Dynię upiec, wydrążyć miąższ . Jeśli nie ma idealnej konsystencji gładkiej, można jeszcze zmiksować blenderem. serniczki dyniowe
  2. Zmielić dobrze twaróg i stopniowo dodać śmietanę. Twaróg konsystencją powinien przypominać serek homogenizowany.
  3. Dodać jajka, cukier, mąkę i purree z dyni.
  4. Dokładnie wymieszać składniki i przełożyć do foremek na babeczki. Mi wyszło 12 babeczek. Zjedz same lub z dowolnymi dodatkami. serniczki dyniowe

serniczki dynioweserniczki dyniowe

SMACZNEGO

Wypróbuj również przepisy na:

  • Rozgrzewającą zupę dyniową –> KLIK
  • Naleśniki dyniowe –> KLIK
  • Gulasz z indyka z dynią –> KLIK

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

    • zostawisz pod nim komentarz
    • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
    • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail