Leczo dyniowe – proste jesienne danie jednogarnkowe

Wiem, że długo kazałam Wam czekać na ten przepis, ale miałam w ostatnich dniach małe zawirowania z komputerem i po prostu technicznie nie miałam jak się za to zabrać. Leczo dyniowe

W między czasie zrobiłam to leczo już kilka razy i za każdym razem smakuje równie pysznie. Sprawdziło się również jako danie jednogarnkowe na imprezę, więc to jak Wy wykorzystacie ten przepis to Wasza inwencja. Myślę, że danie to może być zarówno daniem dla mięsożerców, ale również dla osób go unikających w swojej diecie.

LECZO DYNIOWE LECZO DYNIOWE

Składniki:
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • duża marchewka
  • jedno pętko kiełbasy drobiowej (ok. 200 g) | lub wędzone tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 700 g dyni Hokkaido
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka wędzona
  • ostra papryka
  • opcjonalnie odrobina imbiru
Przygotowanie:
  1. Pokroić w kostkę kiełbasę i cebulę i przesmażyć wszystko. Jeśli robicie wersję z Tofu to podsmażyć najpierw samą cebulkę i dodać tofu.
  2. Dodać pokrojoną drobno por i marchewkę pokrojoną w małą kosteczkę. Dusić wszystko pod przykryciem.
  3. Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę około 1 cm i dodać do garnka.
  4. Doprawić wszystko i  dodać przecier pomidorowy.
  5. Dodać ok 1 litra wody
  6. Nasze leczo dyniowe gotować pod przykryciem około 30 minut.
  7. Leczo dyniowe pasuje zarówno do kaszy, ryżu czy ziemniaków jak i solo jako pyszna kolacja

LECZO DYNIOWE

LECZO DYNIOWE

SMACZNEGO

Inne moje przepisy z DYNIĄ znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail