Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i marchewką

Od jakiegoś czasu dość mocno ograniczyliśmy jedzenie mięsa. W związku z tym zaczęłam tworzyć różne nowe pomysły na dania, z warzyw, kasz i wszystkiego dobrego, co nie jest mięsem. Jak to mówią matka potrzebą wynalazku, więc powstały kotlety ala mielone. Robiłam je już 3 razy za każdym razem udoskonalając ten przepis. Są pyszne i daje Wam gwarancję, że zasmakują również mięsożercom. Na koniec wpisu macie moją wariację na temat sosu tatarskiego, który bardzo pasuje do tych jesiennych kotlecików.

Kotlety dyniowe z kaszą jaglaną i marchewką

kotlety dyniowe

Składniki:
  • 100 g (waga kaszy przed ugotowaniem) kaszy jaglanej;
  • 200 g upieczonej dyni najlepiej Hokkaido;
  • 2 starte marchewki;
  • 1 mała papryczka chili;
  • wyciśnięty ząbek czosnku;
  • papryka słodka,
  • Sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie jajko i bułka tarta do obtoczenia kotletów 🙂
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić, kasza powinna mieć kleistą konsystencję.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim marchewkę startą na dużych oczkach. Dodać przyprawy. Gdy marchewka będzie miękka dodać wcześniej upieczoną dynię. Ja zawsze piekę dużą dynię i dziele na porcję około 200 g, które wykorzystuje do zup, ciast czy naleśników.  Do masy marchewkowo – dyniowej dodać kaszę jaglaną i doprawić do smaku. Jeśli lubicie wyrazisty smak można dodać też imbir. Uformować nasze kotlety dyniowekotlety. Powinno wyjść około 6 kotletów.  Mi najlepiej smakują obtoczone w panierce z jajka i bułki tartej, ale możecie spróbować je usmażyć również bez panierki.

Podawać z ulubioną surówką i jeśli lubicie z sosem tatarskim.  Kotlety dyniowe idealnie się sprawdzą również jako dodatek do bezmięsnych burgerów.

Sos tatarski:

  • jogurt naturalny grecki;
  • grzybki marynowane;
  • kiszony ogórek;
  • 1/4 cebuli;
  • łyżka majonezu;
  • sól, pieprz

Cebulę, ogórka i grzybki posiekać w drobną kosteczkę. Dodać majonez i jogurt naturalny. Ilość dostosować do ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

kotlety dyniowe

kotlety dyniowe

Jak szukasz jeszcze innych inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu –> OBIADY

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail