Czekoladowe ciasto z cukinią

Od września udało mi się skutecznie ograniczyć słodycze sklepowe u moich dzieci. Oczywiście nie jest tak, że zniknęły całkowicie z ich życia, ale pojawiają się raz na jakiś czas. Oczywiście jak to dzieci, bardzo często zadają pytanie “Mamo mamy coś słodkiego?” Dlatego zaczęłam więcej piec, by zawsze gdy najdzie je ochota na małe co nieco, znalazły w domu małe co nieco. Jesień aktualnie w pełni, więc warto korzystać ze wszelkich jej darów. Na moim balkonie jest zapas dyni i cukinii, więc również je wykorzystuję do wypieków. Tak oto ostatnio w naszym domu pojawiło się czekoladowe ciasto z cukinią. Zniknęło szybciej niż się pojawiło, a to jest gwarancją, że wyszło pyszne. Mam nadzieję, że przepis również Wam przypadnie do gustu.

Czekoladowe ciasto z cukinią

ciasto z cukinią

Składniki:
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 180 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 350 g cukinii
  • 16 g cukru waniliowego
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju

POLEWA:

  • pół mlecznej czekolady;
  • pół gorzkiej czekolady;
  • 1/4 szklanki  mleka;

Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić na chwilę, by puściła sok.
  2.  Masło utrzeć z cukrem. Gdy będzie robić się delikatnie puszyste dodawać jajka, jogurt i olej ciągle miksując.
  3.  Do masy dodać cukinię i pozostałe suche składniki.
  4. Wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do okrągłej blaszki 26cm.
  5. Piec na na 180 st. około 55 minut, do suchego patyczka.
  6. Ciasto zostawić do przestygnięcia.
  7. W małym rondelku rozpuścić czekoladę w mleku. Przypominam o ciągłym mieszaniu. rozpuszczoną czekoladę rozlać na ciasto.

SMACZNEGO

ciasto z cukinią

ciasto z cukinią

ciasto z cukinią

ciasto z cukinią

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

    • zostawisz pod nim komentarz
    • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
    • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 

 

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail