Jak zrobić najlepszy paprykarz szczeciński?

Po długiej przerwie kulinarnej tu na blogu, wracam do gry. Dziś przygotowałam Wam coś pysznego, co może wielu z Was kojarzyć się z dzieciństwem. Bo kto jak był dzieckiem nie jadł paprykarza? W lodówce dziś odkryłam makrelę na którą nie miałam pomysłu, a na pastę jajeczno-rybną jakoś nie miałam ochoty. Postanowiłam spróbować przygotować paprykarz szczeciński i wyszedł genialny, zrobiłam zdjęcia i może tym przepisem narobię Wam na niego smaka.

PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

Paprykarz to proste, nie wyszukane, ale bardzo sycące danie. Można zjeść na ciepło, na zimno, solo lub na kanapce. Oczywiście ja go przygotowałam z myślą o dodatku do kanapek, chociaż nie ukrywam, że mając dziś wiedzę na temat ilości węglowodanów jakie powinniśmy spożywać, jakoś mi nie do końca pasuje chleb i ryż w jednym posiłku. Z pewnością wymyślę jakąś sałatkę do mojego paprykarza. paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński składniki:
  • woreczek ugotowanego ryżu;
  • obrana z ości wędzona makrela (ok. 250 g);
  • duża marchewka;
  • cebula;
  • pietruszka;
  • olej
  • 2/3 szklanki rosołu;
  • koncentrat pomidorowy;
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć ok 3 minuty. Po tym czasie podlać rosołem i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  3. Obrać makrelę ze skóry, wybrać ości i podzielić na drobne kawałki.
  4. Do miękkich warzyw dodać makrelę, ryż i słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawić wszystko do smaku. Jeśli wasz paprykarz szczeciński będzie za suchy to można podlać go dodatkowo troszkę wodą. Poddusić jeszcze jakieś 3-4 minuty. paprykarz szczeciński

paprykarz szczeciński

SMACZNEGO

Zapraszam do skorzystania również z innych moich hitowych przepisów:

  • Bruschetta z serem halumii —> PRZEPIS
  • Łosoś w cieście francuskim —> PRZEPIS
  • Szarpana wieprzowina na kilka sposobów —> PRZEPIS

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail