Szybka tarta z łososiem i cukinią

Po krótkiej przerwie kulinarnej tu na blogu, wracam do Was z przepisem na pyszną tartę z łososiem i cukinią. Proste smaczne danie które może podać na obiad, kolację, ale również będzie smaczną przekąską podczas spotkań towarzyskich. Do takiej  tarty możecie dobrać dowolne warzywa, ale ja postawiłam na cukinię na którą jest aktualnie sezon. Równie smacznie sprawdzi się brokuł czy szpinak. Oczywiście najbardziej ekspresową wersją tego dania można zrobić przy wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, jednak myślę, że warto wypróbować ją z kruchym ciastem jak w moim przepisie. U mnie tarta powstała w wyniku wykorzystania pozostałego z obiadu pieczonego łososia, ale możecie również wykorzystać łososia wędzonego. tarta z łososiem

Tarta z łososiem i cukinią

tarta z łososiem

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 75 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 150 g pieczonego łososia lub wędzonego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150 g potartej mozzarelli
  • cukinia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
  1. CIASTO:  Mąkę  wysypać na stolnicę. Dodać masło, schłodzone i pokrojone w drobną kostkę. Następnie dodać jajko i sól. Ciasto dokładanie zagnieść, aż do połączenia wszystkich składników. Aby ciasto uzyskało gładką, jednolitą konsystencję można dodać łyżkę wody. Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce.
  2. NADZIENIE: Do miski wbić jajka i dodać śmietanę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy miksera, by masa była dobrze spieniona. Dodać potartą mozzarellę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości naszej formy do tarty z zapasem ciasta na kruche brzegi. Ciasto powinno być dosyć cienkie. Jeśli używacie tradycyjnej formy należy najpierw wysmarować ją cienką warstwą tłuszczu. Ja tym razem użyłam formy silikonowej.
  4. Ciasto podpiekamy przez 10 minut na 180 st.
  5. Po tym czasie na ciasto wykładamy łososia, cienkie plastry cukinii i zalewamy masą jajeczno – śmietanową.
  6. Wkładamy ponownie do piekarnik na 15-20 minut na 180 st.

tarta z łososiem

tarta z łososiem

tarta z łososiem

SMACZNEGO

Zapraszam do skorzystania również z innych moich hitowych przepisów:

  • Bruschetta z serem halumii —> PRZEPIS
  • Łosoś w cieście francuskim —> PRZEPIS
  • Szarpana wieprzowina na kilka sposobów —> PRZEPIS

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail