Ciasto ARBUZ – letni prosty przepis na deser

Lato to czas , by jeść kolorowo i cieszyć się letnimi smakołykami. A jak przemycić warzywa dzieciom? Można wykorzystać je do zrobienia pysznego ciasta, bo które dziecko nie lubi ciast :-). Moje dziewczyny wciągnęły to ciasto w ekspresowym tempie. Ciasto szpinakowe pojawiało się na moim blogu już kilka razy ( TU, TU) Tym razem na bazie ciasta szpiankowego powstało ciasto arbuz. Przygotowałam je dla Was w dwóch wersjach. Tradycyjnej z mascarpone i śmietanką oraz pomysł na drugą wersję bardziej fit, wybór należy do Was. Jeszcze tylko dodam, że pomimo arbuza w nazwie ciasto w zasadzie jest truskawkowe.

CIASTO ARBUZ

Składniki na ciasto szpinakowe:
  • 2 opakowania szpinaku świeżego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (o temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa truskawkowa w tradycyjnej wersji:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Masa truskawkowa w wersji fit:

Czerwona warstwa

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • borówki lub jagody

Ciasto arbuz – sposób przygotowania.

  1. Przygotować tortownicę 26 cm.
  2. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy powoli wlewać olej ciągle miksując. Przy pomocy blendera (u mnie w thermomixie) w osobnym pojemniki zblendować szpinak. Dodać również do masy i dobrze wymieszać . Następnie dodać suche składniki: mąka i proszek i wymieszać już przy pomocy łyżki. Masę przełożyć do tortownicy i piec na 160 st. około 30-35 minut.
  3. Wersja tradycyjna: Rozpuścić żelatynę w 100 ml gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno i miksując dodać serek mascarpone i cukier. Truskawki zmiksować i dodać do masy śmietanowej. Wolnym strumieniem wlewać przestudzoną żelatynę.  Gotową masę wylać na ciasto.
  4. Wersja fit: Rozpuścić żelatynę w 100 ml gorącej wody. Mleczko, aby się ładnie ubiło należy dobrze schłodzić. Do ubitego mleczka skondensowanego z ksylitolem dodać zmiksowane truskawki i wolnym strumieniem dodać ostudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasto
  5. Masę ozdobić jagodami lub borówkami. I wylać na to tężejącą galaretkę.
  6. Odstawić na kilka godzin do lodówki

SMACZNEGO

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na słodkości, które zasmakują z pewnością dzieciom:

  • Hitową szybką BABKĘ TWAROGOWĄ (przepis –> TU)
  • DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE (przepis –>TU)
  • EXPRESOWE BABECZKI CZEKOLADOWE (przepis –> TUTAJ)
  • KRUCHE CIASTECZKA (przepis –> TU)
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail