Ryba w cieście francuskim

Jak często w Waszych domach gości ryba w menu? U mnie stanowczo za rzadko. Najbardziej lubimy ryby złowione przez mojego tatę on zdecydowanie jest mistrzem w przyrządzaniu ryb. No, ale jego rarytasy mamy za rzadko. Jakiś czas temu w Lidlu pojawił się łosoś w cieście i bardzo zasmakował moim dzieciom. Niestety był tylko przy okazji jakiegoś tygodnia tematycznego, dlatego postanowiłam stworzyć coś podobnego. Ryba w cieście francuskim to super pomysł na obiad, ale sprawdzi się też super jako przekąska na zimno np. z sosem czosnkowym.

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem

Składniki na 4 osoby:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego;
  • 600 g pstrąga łososiowatego lub łososia (2 filety);
  • opakowanie świeżego szpinaku;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 150 ml śmietany 18%;
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy sól, pieprz
  • cytryna
Przygotowanie:
  1. Rybę oczyścić i zdjąć delikatnie skórę. Skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i dodać szpinak. Całość smaż chwilę, po czym dodać śmietanę i chwilę poddusić. Na koniec dodać mąkę, powinna powstać taka gęsta masa.
  3. Rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na środku na nim rybę. Masę szpianakową posmarować rybkę. ryba w cieście francuskim
  4. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka.
  5. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 minut.

Ryba w cieście idealnie pasuje do surówki z młodej kapusty. Można ją również podać jako zimną zakąskę. ryba w cieście francuskim

ryba w cieście francuskim

ryba w cieście francuskim

Inne inspiracje obiadowe znajdziesz –> TU

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

    • Udostępnicie ten post na  Facebooku,
    • Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail