Wiosenny gulasz z młodą marchewką i szparagami

Uwielbiam ten czas kiedy w warzywniaku pojawią się młode warzywa: młoda kapusta, słodziutkie marchewki, botwinka, szczaw i szparagi… To moi wiosenni ulubieńcy każdego roku. gulasz z młodą marchewką

Tym razem na bazie tych składników przygotowałam pyszne danie obiadowe, a mianowicie gulasz z młodą marchewką i szparagami. Ja szparagi mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację, ale moja rodzinka średnio przepada. O dziwo w tym przypadku wszystkim smakował obiad. Marchewka dodała fajnej delikatności i słodkiego aromatu temu gulaszowi, a szparagi nadały mu wyrazistości. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu to połączenie.

Gulasz z młodą marchewką i szparagami gulasz z młodą marchewką

Składniki na gulasz z młodą marchewką dla 4 osób:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • olej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 młode marchewki
  • 4-5 zielonych szparagów
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • woda

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
  3. Dodać mięso i przyprawy, przesmażyć z każdej strony.
  4. Cebule i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa. Gdy cebula się zeszkli podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie delikatne i mięciutkie.
  5. Dodać marchewkę i szparagi  do miękkiego mięsa. Uzupełnić wodę tak, by była ponad mięsko i warzywa.
  6. Dodać serek topiony i doprawić do smaku. Gdy serek powoli się rozpuści powstanie kremowy sos.
  7. Idealnie pasuje z ryżem i ogórkiem małosolnym.

SMACZNEGO

gulasz z młodą marchewką

gulasz z młodą marchewką

gulasz z młodą marchewką

Inne moje przepisy z wykorzystaniem szparagów znajdziesz –> TU

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

  • Udostępnicie ten post na  Facebooku,
  • Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail