Uwielbiam ten czas kiedy w warzywniaku pojawią się młode warzywa: młoda kapusta, słodziutkie marchewki, botwinka, szczaw i szparagi… To moi wiosenni ulubieńcy każdego roku. gulasz z młodą marchewką
Tym razem na bazie tych składników przygotowałam pyszne danie obiadowe, a mianowicie gulasz z młodą marchewką i szparagami. Ja szparagi mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację, ale moja rodzinka średnio przepada. O dziwo w tym przypadku wszystkim smakował obiad. Marchewka dodała fajnej delikatności i słodkiego aromatu temu gulaszowi, a szparagi nadały mu wyrazistości. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu to połączenie.
Gulasz z młodą marchewką i szparagami 
Składniki na gulasz z młodą marchewką dla 4 osób:
- 500 g szynki wieprzowej
- olej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 młode marchewki
- 4-5 zielonych szparagów
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- papryka słodka
- szczypta kuminu rzymskiego
- 100 g serka topionego śmietankowego
- woda
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
- Dodać mięso i przyprawy, przesmażyć z każdej strony.
- Cebule i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa. Gdy cebula się zeszkli podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie delikatne i mięciutkie.
- Dodać marchewkę i szparagi do miękkiego mięsa. Uzupełnić wodę tak, by była ponad mięsko i warzywa.
- Dodać serek topiony i doprawić do smaku. Gdy serek powoli się rozpuści powstanie kremowy sos.
- Idealnie pasuje z ryżem i ogórkiem małosolnym.
SMACZNEGO
Inne moje przepisy z wykorzystaniem szparagów znajdziesz –> TU
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- Udostępnicie ten post na Facebooku,
- Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama