Szarpana wieprzowina – jedno pieczenie, propozycje na kilka posiłków

Dziś chciałam Was zabrać w kulinarną podróż. Szarpana wieprzowina to amerykański przysmak, taki trochę street food, który ponoć można spotkać na ulicach w USA pod nazwą  pulled pork. Nie byłam, więc nie potwierdzę, ale może kiedyś :-). Czym jest szarpana wieprzowina – to bardzo łatwe do przyrządzenie danie. Mięsko można powiedzieć, że  robi się samo, przygotowanie zajmuje mniej, niż pół godziny i można je podać na wiele sposobów na śniadanie, obiad czy kolację.

Wieprzowina nie taka straszna jak ją malują

Przez lata wieprzowina była obwiniana za wiele problemów zdrowotnych co spowodowało większe zużycie kurczaka. Jednak dziś się okazuje, że on też nie taki super. Dziś zmieniły się standardy w hodowli wieprzowiny. Warto po nią czasem sięgnąć, bo jest skarbnicą białka, zawierającego pokaźną dawkę aminokwasów, bogate źródło witamin rozpuszczalnych, a także łatwo przyswajalnego żelaza.

Amerykanie mają swoje sposoby na szarpaną wieprzowinę,  jednak zadowalający efekt uzyskamy również stosując zwyczajny piekarnik. Dziś podam Wam bazę, którą będzie można wykorzystać na kilka sposobów. Jedno jest pewne, każdy facet zachwyci się tym smakiem i będzie Was prosił, by przyrządzać to danie częściej 🙂

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina szarpana wieprzowina

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • woda przegotowana
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • po łyżce pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, kmin rzymski
Przygotowanie:
  1. SOLANKA:  W misce przygotować około 2 litry wody podgrzanej, dodać sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Mięso umyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Mięsa powinno być w jednym kawałku. Po nakłuwać je  nożem, zalać solanką. Mięso powinno spędzić w lodowce całą noc,  min. osiem godzin.
  3. Mięso wyciągnąć z solanki, osuszyć i natrzeć musztardą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami
  4. Wieprzowinę włożyć do naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem w temperaturze 100 stopni przez 10 godzin dziesięć godzin.
  5. Upieczone mięso wystudzić i  odlać z naczynia większość sosiku własnego, jaki się powstał. Zostawić tak 1/4
  6. Przy pomocy widelca i noża poszarpać mięso na włókna i wymieszać z sosem z pieczenia.
  7. Szarpana wieprzowina nadaje się do przechowywania w lodówce do 4 dni, można ją też po porcjować i zamrozić jak macie ochotę zrobić podwójną porcję.

Do czego wykorzystać szarpaną wieprzowinę?

1.Sałatka z szarpaną wieprzowiną i sosem musztardowym

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • szarpana wieprzowina
  • sos miodowo musztardowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Pokroić i połączyć ze sobą wszystkie składniki

2. Kanapki z szarpaną wieprzowiną

szarpana wieprzowina

Kanapka idealnie nadaje się do zapakowania do pracy, ale też może być super rozwiązaniem na jakieś imprezy np. w ogrodzie czy piknik  Można wszystkie składniki postawić przygotowane, a każdy skomponuje sobie kanapkę wg. własnego uznania.

  • ulubiona bułka lub chleb
  • sałata
  • pomidory
  • pikle
  • szarpana wieprzowina
  • sos: posiekana bardzo drobno cebula, majonez, keczup, odrobina musztardy

Specjalnie nie podaję szczegółowo ile użyć poszczególnych składników do sosu, bo jest to uzależnione od tego na ile osób przygotowujecie takie kanapki. Jestem pewna, że smak Was miło zaskoczy.

3. Tortille z szarpana wieprzowiną, pieczarkami i cukinią szarpana wieprzowina tortile

Kolejna propozycja to szybka przekąska np. na kolację, wieczór filmowy itp Idealnie sprawdzi się również na jako przekąska na wszelkie imprezy domowe. Potrzebne będą:

  • tortille
  • szarpana wieprzowina
  • pieczarki
  • cukinia
  • cebula
  • mozzarella lub inny tarty ser
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • pikantny keczup toritlla z szarpaną wieprzowiną

Warzywa pokroić drobno i przesmażyć na oleju, aż wszystko zmięknie. Do warzyw dodać szarpaną wieprzowinę  i doprawić do smaku. Placek tortilli posmarować keczupem i wyłożyć farsz. Posypać startym serem i położyć kolejny placek.  Tortille najwygodniej zgrzać na grillu elektrycznym, ale można użyć do tego również suchej patelni z przykrywką. Na małym ogniu podpiec aż ser się roztopi. Gotową tortillę położyć deskę i pokroić jak pizzę. Idealnie pasuje do sosu czosnkowego.

4. Szarpana wieprzowina z frytkami z batatów szarpana wieprzowina

Domowy fast food, czemu nie. Co prawda długość czasu przygotowywania tego mięska to raczej wolne gotowanie, ale jest to doskonała baza do wielu posiłków.Tym razem mam dla Was propozycję obiadową.  Do szarpanej wieprzowiny idealnie pasują frytki. Tym razem postawiłam na frytki z batatów, ponieważ bardzo je lubię, ale tradycyjne będą pasować równie idealnie. Frytki najlepiej upiec w piekarniku. Mięso wystarczy podgrzać na odrobinie wody. Do tego dania przygotuj swoją ulubioną surówkę. świetnie pasuje  Coleslaw (przepis–>TU) lub tak jak u mnie z brokuła (przepis–>TU) W tym zestawieniu do mięska pasuje sos chili.

Wypróbujcie koniecznie ten przepis. Niech Was nie zraża czas pieczenia, bo warto poczekać na to pyszne mięso.

SMACZNEGO

Zajrzyj również do działu OBIADY (zobacz –> TUTAJ) po inne inspiracje na posiłki dla całej rodziny.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

  • Udostępnicie ten post na  Facebooku,
  • Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail