Biała kiełbasa zapiekana z warzywami

  Składniki:
  • 0,5 kg białej kiełbasy;
  • 2 cebule;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 3 pieczarki;
  • oleju;
  • sól, pieprz, papryka słodka
Sos:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać i pokroić wg własnego uznania.
  2. Pokrojone warzywa podsmażyć na oleju i doprawić przyprawami. Kiedy zmiękną odkładamy je do naczynia żaroodpornego.
  3. Następnie na odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa.
  4. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę i mleko rozmieszane z mąką. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy chrzan i mieszamy. Wylewamy na kiełbaski tak aby w połowie były zakryte.
  5. Danie zapiekamy w piekarniku, 25 minut w temperaturze 180 C.
  6. Biała kiełbasa zapiekana z warzywami idealnie pasują do młodych ziemniaczków.

SMACZNEGO

Zajrzyj również do działu OBIADY (zobacz –> TUTAJ) po inne inspiracje na posiłki dla całej rodziny.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

  • Polubisz mój fanpage na Facebooku, żeby być na bieżąco z nowościami
  • Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail