Pieczona ryba na warzywach – dlaczego warto jeść ryby?

W Polsce jemy stanowczo za mało ryb. Niestety moja rodzinka stanowczo zaniża średnią krajową. U mnie w domu rodzinnym jadło się bardzo dużo ryb, szczególnie słodkowodnych. My najczęściej jemy ryby przyrządzone przez mojego tatę i one są po prostu palce lizać. Przyznam się Wam, że ja nie umiem smażyć ryb, ale pieczone wychodzą mi całkiem nieźle. Dziś też chciałam się z wami podzielić przepisem na ta pieczoną rybę na warzywach. Pyszny, prosty i szybki obiad lub kolacja. Pieczona ryba

A dlaczego warto jeść ryby?

  • Ryby dostarczają kwasy omega 3 i omega 6  – wpływają na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobą układu krążenia, obniżają ciśnienie. Zmniejszają poziom złego cholesterolu;
  • Bogate źródło białka – W porównaniu do mięs i drobiu przyswajalność i strawność białka ryb wypada znacznie lepiej;
  • Źródło witamin, szczególnie witaminy D –  Żyjemy w takim klimacie, gdzie nadmiar witaminy D nam nie grozi. Uzupełnienie jej zapasów pozwoli usprawnić pracę wielu narządów i wpływa na podnoszenie odporności;
  • Ryby, a odchudzanie – ryby dostarczają duże ilości białka przy niskiej wartości energetycznej. Dlatego podczas diety w szczególności trzeba zwiększyć ilość spożywanych ryb w naszej diecie.

Ryby najlepiej przyrządzać piekąc je w foli, gotować na parze, czy dusić w obecności warzyw. Jako najczęściej używane przeze mnie przyprawy to:świeże i suszone zioła. Z rybami najlepiej się komponują: pietruszka, pieprz, czosnek, cząber, gorczyca, bazylia, koper, rozmaryn, tymianek, curry, no i oczywiście sok z cytryny.

Pieczona ryba na warzywach

  • pstrąg łososiowy lub każda inna lubiana przez ciebie ryba
  • marchewka;
  • cukinia;
  • seler;
  • masło;
  • sól, pieprz;
  • czosnek granulowany;
  • czubryca,
  • papryka;
  • sok z cytryny;
  • odrobina oliwy z oliwek;

Warzywa pokroić na plasterki i wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Posolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek.pieczona ryba

Ryby pokroić na kawałki, przyprawić i ułożyć na warzywach.

pieczona ryba Na każdym kawałku rybki położyć troszkę masła i skropić cytryną. Rybkę włożyć do rozgrzanego na 190 st. piekarnika na 30 minut. pieczona ryba pieczona ryba

Oczywiście do rybki najlepiej pasuje sałatka z kapusty kiszonej, ale podsyłam Wam też dwa inne pomysły:

  • sałatką Colesław (przepis–>TUTAJ);
  • sałatką ze świeżego kalafiora (przepis–>TUTAJ)
SMACZNEGO

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

  • Polubisz mój fanpage na Facebooku, żeby być na bieżąco z nowościami
  • Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama

SMACZNEGO

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail