W Polsce jemy stanowczo za mało ryb. Niestety moja rodzinka stanowczo zaniża średnią krajową. U mnie w domu rodzinnym jadło się bardzo dużo ryb, szczególnie słodkowodnych. My najczęściej jemy ryby przyrządzone przez mojego tatę i one są po prostu palce lizać. Przyznam się Wam, że ja nie umiem smażyć ryb, ale pieczone wychodzą mi całkiem nieźle. Dziś też chciałam się z wami podzielić przepisem na ta pieczoną rybę na warzywach. Pyszny, prosty i szybki obiad lub kolacja. Pieczona ryba
A dlaczego warto jeść ryby?
- Ryby dostarczają kwasy omega 3 i omega 6 – wpływają na prawidłową pracę serca, zapobiegają chorobą układu krążenia, obniżają ciśnienie. Zmniejszają poziom złego cholesterolu;
- Bogate źródło białka – W porównaniu do mięs i drobiu przyswajalność i strawność białka ryb wypada znacznie lepiej;
- Źródło witamin, szczególnie witaminy D – Żyjemy w takim klimacie, gdzie nadmiar witaminy D nam nie grozi. Uzupełnienie jej zapasów pozwoli usprawnić pracę wielu narządów i wpływa na podnoszenie odporności;
- Ryby, a odchudzanie – ryby dostarczają duże ilości białka przy niskiej wartości energetycznej. Dlatego podczas diety w szczególności trzeba zwiększyć ilość spożywanych ryb w naszej diecie.
Ryby najlepiej przyrządzać piekąc je w foli, gotować na parze, czy dusić w obecności warzyw. Jako najczęściej używane przeze mnie przyprawy to:świeże i suszone zioła. Z rybami najlepiej się komponują: pietruszka, pieprz, czosnek, cząber, gorczyca, bazylia, koper, rozmaryn, tymianek, curry, no i oczywiście sok z cytryny.
Pieczona ryba na warzywach
- pstrąg łososiowy lub każda inna lubiana przez ciebie ryba
- marchewka;
- cukinia;
- seler;
- masło;
- sól, pieprz;
- czosnek granulowany;
- czubryca,
- papryka;
- sok z cytryny;
- odrobina oliwy z oliwek;
Warzywa pokroić na plasterki i wyłożyć nimi naczynie żaroodporne. Posolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek.
Ryby pokroić na kawałki, przyprawić i ułożyć na warzywach.
Na każdym kawałku rybki położyć troszkę masła i skropić cytryną. Rybkę włożyć do rozgrzanego na 190 st. piekarnika na 30 minut.
Oczywiście do rybki najlepiej pasuje sałatka z kapusty kiszonej, ale podsyłam Wam też dwa inne pomysły:
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- Polubisz mój fanpage na Facebooku, żeby być na bieżąco z nowościami
- Jeśli macie ochotę na wspólne rozpoczynanie poranków kawą ze mną zapraszam na mojego Instagrama
SMACZNEGO