Zapiekanka spaghetti z tajnym składnikiem, który odmienił jej smak

Jeśli obserwujecie mnie od dłuższego czasu, to wiecie, że lubię proste i szybkie dania, które nie wymagają dużego wysiłki. Jeśli trafiliście tu przypadkiem, to mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i zostaniecie ze mną na dłużej. Dziś na tapetę poszło najprostsze danie świata, które uwielbiają wszystkie dzieci, czyli spaghetti. Chciałam jednak jakiego urozmaicenia i odmiany i tak oto powstała zapiekanka spaghetti. Wystarczy 7 składników i przyprawy i gotowy pyszny obiad. zapiekanka spaghetti

Zapiekanka spaghetti

 

Składniki:

  • pół opakowania makaronu do spaghetti, przełamany na pół;
  • duża cebula czerwona (lub 2 mniejsze)
  • 2 ząbki czosnku;
  • łyżka masła;
  • łyżka oliwy;
  • 500 g mięsa mielonego;
  • jedna puszka pomidorów krojonych;
  • jedno opakowanie (500 ml) passaty pomidorowej;
  • ser żółty;
  • 1 kulka mozarelli;
  • 2 łyżki mascarpone;
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra. zapiekanka spaghetii

Przygotowanie:

  1. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Rozgrzać piekarnik na 175 st, grzanie góra i dół.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i masło i zeszklić na nich pokrojoną cebulkę. Gdy ona już zmięknie dodajemy czosnek.
  4. Do cebulki i czosnku dodaj mięso mielone. Obsmaż cały czas mieszając. Dopraw wszystkimi przyprawami. Gdy mięso będzie przesmażone dodajemy pomidory z puszki i passatę.
  5. Gotujemy całość około 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy mascarpone i doprawiamy do smaku.
  7. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: makaron, który zmieszałam z odrobioną sera startego, sos, makaron z serem, sos, pokrojona w cienkie plastry mozzarella.
  8. Zapiekamy 20 minut.
  9. Zapiekankę udekoruj świeżą bazylią, pomidorkami lub oliwkami, tak jak lubisz najbardziej.

Mam nadzieję, że ten prosty i szybki obiad zasmakuje również waszej rodzince.A zapiekanka spaghetti zostanie w waszym menu na dłużej. Nie zapomnijcie o dobrej jakości pomidorach, bo to one nadadzą doskonały aromat całości no i o moim tajnym składniku mascarpone. Nigdy go nie dodawałam do takiego sosu, ale to był strzał w 10, bo sos stał się bardzo kremowy i delikatny. Nie wątpliwie udało mi się dzięki tym składnikom odtworzyć namiastkę włoskich smaków.

Pamiętajcie nie trzeba mieć dużych umiejętności kulinarnych, by ugotować coś szybko i smacznie, kiedy ma się pod ręką takie dobre i sprawdzone produkty. Zapiekanka spaghetti z pewnością Was zachęci do kulinarnych eksperymentów, bo jestem pewna, że Wam również się uda. Moje inne propozycje na dania obiadowe znajdziesz –>TUTAJ.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

 

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail