WUZETKA – prosty i pyszny przepis dla wszystkich ciastkożerców

W ostatnim czasie, co pewnie zauważyliście mam mały brak pomysłów w kuchni. Pewnie trochę za sprawą ferii i tego, że muszę się skupić na dzieciach. Czasem mam jednak takie dni, kiedy robię jedną rzecz za drugą. I tak jednej soboty powstały sałatki, pyszny obiad i ciacho. Wuzetka okazała się wielkim zaskoczeniem dla mojej rodziny, bo rzadko robię ciasta z kremem. Wyszła genialna, przynajmniej w naszym odczuciu :-), dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. Koniecznie dajcie znać tu lub na Facebook jak Wam smakowało.

Wuzetka wg Inspirującej XLki

wuzetka

Ciasto:

  • 200 g margaryny do pieczenia;
  • 4 jajka;
  • 100-150 g cukru; (Ja daję zawsze mniejszą ilość cukru, albo zamieniam na ksylitol);
  • 200 g mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao;

Zacznij od rozgrzania piekarnika na 160 stopni. W misce utrzeć margarynę, jajka i cukier (Thermomix 1 minuta/ obroty 2).  Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać przy pomocy miksera (Thermomix 2 minuty / obr. 3). Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę lub wyłożoną papierem. Ja użyłam blaszki 20 x 25 cm. Piec około 30 – 40 minut. Gdy ciasto ostygnie trzeba przeciąć je na dwa blaty, aby przełożyć kremem naszą Wuzetkę.

Krem:

  • 2 łyżki żelatyny;
  • 1/4 szklanki ciepłej wody;
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%;
  • 300 g serka homogenizowanego;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do naczynia wlać schłodzoną dobrze śmietanę i ubijać 1,5-2 minuty. Obserwuj śmietanę, żeby nie powstało masło :-). Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugą częścią ciasta.

Polewa:

  • 50 g margaryny;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • odrobina wody;

Rozpuścić wszystkie składniki w garnuszku na małym ogniu i dokładnie je ze sobą połączyć. Można też użyć gotowej polewy. Wylać na nasze cisto. Można udekorować wiórkami kokosowymi, albo posypką.

Ciasto najlepiej odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.

wuzetka

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na słodkości, które zasmakują z pewnością dzieciom:

  • Hitową szybką BABKĘ TWAROGOWĄ (przepis –> TU)
  • DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE (przepis –>TU)
  • EXPRESOWE BABECZKI CZEKOLADOWE (przepis –> TUTAJ)
  • KRUCHE CIASTECZKA (przepis –> TU)
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail