Kasza bulgur – dwie sałatki idealne na kolację i do zabrania na wynos

Nowy rok przyniósł dla mnie powrót do zdrowych nawyków. Wiadomo chciałabym zrzucić parę kg, ale to nie jest mój priorytet… ale o moich planach napiszę Ci jutro. Dziś chciałam się podzielić przepisem na dwie sałatki idealne na kolację lub do zabrania do pracy lub szkoły. Kasza bulgur jakoś do tej pory nigdy nie gościła na moim talerzu, a powinna bo ma niski indeks glikemiczny. Już wiem, że to był błąd, bo wyszło mi coś pysznego. W związku z tym, że wdrażam plan domowej diety pudełkowej to dla urozmaicenia przygotowałam dwie różne sałatki. Obie wyszły pyszne i myślę, że z przyjemnością zje ją każdy. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno.

Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii, ponieważ jest bogata w żelazo i kwas foliowy. Bogactwo minerałów i składników odżywczych sprawia, że pod wieloma względami może wspomagać nasz organizm.  Warto po nią sięgać zwłaszcza na diecie, bo ma sporo błonnika oraz mało kalorii.

Kasza bulgur z cukinią i suszonymi pomidorami

kasza bulgur z cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • torebka kaszy bulgur;
  • duża cebula;
  • 1/2 cukinii;
  • 5-6 suszonych pomidorów;
  • 1/2 puszki ugotowanej ciecierzycy’
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz, czosnek granulowany;
  • opcjonalnie ogórek kiszony;

Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami producenta i przestudzić.

Cebulę, drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy z zalewy od pomidorów suszonych. Gdy cebula zmięknie dodać drobno pokrojoną cukinię. Następnie dodać ciecierzycę oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Połączyć wszystko z ugotowaną kaszą i doprawić. Posypać pietruszką. Ja dodatkowo wkroiłam ogórek kiszony ze względu na jego właściwości, ale to już rzecz gustu. Mi pasował idealnie. Tak przygotowana porcja spokojnie starczy dla dwóch osób lub na dwa pudełeczka na wynos.

Kasza bulgur z burakami feta i oliwkami

kasza bulgur z burakami i fetą

  • torebka kaszy bulgur;
  • 2 małe ugotowane buraki;
  • 1/4 kostki fety;
  • 1/2 puszki ciecierzycy;
  • czarne oliwki;
  • cebula;
  • świeża mięta;
  • przyprawy;

Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Buraki, fetę, oliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dodać ciecierzycę i pokrojoną miętę. Doprawić do smaku. Wyszyły mi również dwie porcje.

SMACZNEGO

Na blogu znajdziecie sporo całodziennych jadłospisów (zobacz–>TUTAJ), które pozwolą Wam urozmaicić swoje posiłki

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? Będzie mi miło jeśli:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail