Babka twarogowa z przepisu mojej babci

W naszym domu wdrażamy plan braku słodyczy. Jednak nie chodzi o to, by ograniczyć dzieciom wszystkie słodycze. Chciałabym po prostu zastąpić te sklepowe przysmaki domowymi wypiekami i deserami.  Moja babcia zawsze miała w domu upieczone ciasto, bardzo często była to BABKA TWAROGOWA. Gdy jeszcze żyła piekła ją również dla moich dziewczynek. Chyba stęskniły się za jej smakiem, bo gdy ją upiekłam ostatnio zniknęła w jeden dzień, a wieczorem piekłam im kolejną na następne dni. Robi się ją bardzo szybko, a jej aromat unosi się w całym domu. Jest idealnie wilgotna i nie wysycha. Myślę, że jak raz zrobicie ją to ten przepis zostanie z Wami na dłużej.

Babka twarogowa z przepisu mojej babci

babka twarogowa

Składniki:

  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru (ja użyłam 3/4 szklanki ksylitolu);
  • 2,5 szklanki mąki;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 250 g twarogu lub mascarpone;
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki soku z cytryny;

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać twaróg i zmiksować na jednolitą masę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na babkę natartej margaryną do pieczenia i obsypaną bułką tartą. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 160 st. i piec 50-55 minut.

SMACZNEGO

 

Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na słodkości, które zasmakują z pewnością dzieciom:

  • DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE (przepis –>TU)
  • EXPRESOWE BABECZKI CZEKOLADOWE (przepis –> TUTAJ)
  • CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI (przepis –>TU)
  • KRUCHE CIASTECZKA (przepis –> TU)
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail