Imprezowe przekąski – proste i pyszne smakołyki na domówkę

Bardzo lubię ugościć swoich gości czymś pysznym i niebanalnym. W zeszłym roku przygotowałam już podobny wpis, który do tej pory cieszy się ogromną popularnością (zobacz wpis –> Gotowe menu na imprezę). Postanowiłam zrobić coś nowego i pysznego. Będzie sałatka, będzie mięsko i niebanalne przekąski. Mam nadzieję, że spodobają się Wam moje imprezowe przekąski i wykorzystacie któryś z nich podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Jestem pewna, że będą miło zaskoczeni tymi smakami. Z góry uprzedzam, że ze zdjęciami coś poszło mi nie tak tym razem, ale i tak postanowiłam dodać te zdjęcia 🙂 Poprawię je przy najbliższej okazji.

Imprezowe przekąski na niebanalną domówkę

SAŁATKA “BIG MAC”

BiG MAC –  to dość kontrowersyjna przekąska, ale gdyby tak przyrządzić ją w innej wersji? Przede wszystkim komponując taką sałatkę będziecie wiedzieć co jecie i z jakich składników zostało przygotowane.

Możesz iść na łatwiznę i kupić bułki do hamburgerów, ale ja postawiłam na swoje bułeczki, więc najpierw podam Ci  na nie przepis, które możesz wykorzystać również do domowych burgerów.

Bułki do hamburgerów:

Ja oczywiście wyrabiam ciasto w Thermomixie, ale i bez niego przepis jest banalnie prosty. W nawiasie podam ustawienia dla Thermomixa. Mi z przepisu wyszło 9 bułek.

  • 50 g drożdży;
  • 250 g mleka;
  • 30 g cukru;
  • 50 g miękkiego masła;
  • 3/4 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 500 g mąki pszennej;
  • ziarna sezamu

W garnuszku rozpuścić drożdże, mleko, cukier. (2 min 30 sek/37 st C/obr.1). Do rozpuszczonych składników dodać masło, miód, sól, mąkę i wyrabiać ciasto około 2 minuty (Thermomix: 2 min/Closed lid/Dough mode). Wyrobione ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Uformować bułki, wierzch posmarować mlekiem, posypać sezamem. Bułeczki piec ok 15-20 minut w temp.180 st.C.

Podpowiem Ci, że możesz zrobić małe bułeczki i zrobić z nich małe burgery, to też jest super pomysł na imprezowe przekąski. 🙂 Gdy bułki są gotowe możesz zabrać się za sałatkę.

Składniki na sałatkę BIG MAC

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego;
  • 4 duże bułki hamburgerowe;
  • 3/4 główki sałaty lodowej;
  • 1 pomidor;
  • 1 papryka – można wykorzystać kolorowe;
  • 15 dkg żółtego sera
  • 4 ogórki konserwowe;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego;
  • 1 łyżka musztardy;
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu;
  • 1 łyżka masła;
  • Sól, pieprz, ostra papryka mielona;
  • olej do smażenia.
  1. Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia.
  2. Bułki przekrajamy wzdłuż na połówki (ja upiekłam mini bułeczki hamburgerowe ;)) Wszystkie spody kroimy w kostkę a górne części odkładamy na później.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone bułki i smażymy, ciągle mieszając, do momentu, aż pieczywo się przyrumieni. Przekładamy do miski i studzimy.
  4. W dużej misce sałatkowej umieszczamy połowę grzanek, a na nich połowę usmażonego mięsa.
  5. Przygotowujemy sos: do miseczki wkładamy drobno posiekaną cebulę oraz dwa ogórki konserwowe, dodajemy przeciśnięty czosnek, majonez, jogurt, musztardę oraz ketchup i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę.
  7. Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty.
  8. Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na ogórki
  9. Na serze układamy górne części bułek, pokrojone w kostkę

    Sałatkę najlepiej podać zaraz po przyrządzeniu, ale na drugi dzień też jest dobra.

Rolada serowa z pieczarkami

  • 3 jajka;
  • 250 g żółtego sera gouda;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 0,5 kg filetów z kurczaka;
  • przyprawa do kurczaka (użyłam domowej Vegety z mojego przepisu przepis –>TUTAJ);
  • olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia;
  • 350 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • sól, pieprz, papryka.
  1. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  2. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodaj starte pieczarki i smaż ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, papryką ostra i odłożyć do wystudzenia.
  3. Filety z kurczaka rozetnij wzdłuż na połówki i rozbij. Przypraw z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkłóż do lodówki
  4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez i dokładnie mieszamy.
  5. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe.
  6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta.
  7. Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy.
  8. Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę.
  9. Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut.
  10. Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę.
  11. Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę.

Talerz rozmaitości – imprezowe przekąski na raz

imprezowe przekąski

Stół bez drobnych przekąsek to nie to samo. Koreczki sprawdzą się zawsze. W poprzednim wpisie dodałam też kilka propozycji. Więc z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Koreczki z salami:

  • 5 plasterków szynki salami;
  • 5 płaskich łyżeczek serka śmietankowego (możesz zrobić sama z mojego przepisu na DOMOWE ALMETTE);
  • 10 czarnych oliwek;
  • 10 wykałaczek;

Na każdym plasterku salami rozsmarowujemy jedną łyżeczkę serka. Plasterki zwijamy w rulonik i przecinamy na pół. Na każdym ruloniku umieszczamy czarną oliwkę i całość przebijamy wykałaczką tworząc koreczki

Kolorowe kieliszki:

  • sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i dodatku majonezu;
  • marchewka;
  • kolorowe papryki

Do kieliszków włożyć do 1/3 wysokości sos czosnkowy i włożyć pokrojone w w słupki warzywa.

Ogórkowe kanapeczki:

  • ogórek;
  • serek o smaku łososia;
  • łosoś wędzony;
  • koperek;
  •  sok z cytryny;
  • wykałaczki.

Ogórka obrać ze skóry i pokroić na grubsze plastry. Każdy plaster posmarować serkiem i położyć kawałek łososia. Udekorować koperkiem i skropić cytryną.

To moje propozycje. A ty jakie imprezowe przekąski przygotowujesz najczęściej?

Koniecznie zajrzyj również do wpisu Gotowe Menu na imprezę  znajdziesz tam przepis na ZUPĘ PIZZĘ.

gotowe menu na imprezę
https://inspirujacaxlka.pl/2017/12/menu-na-impreze/

Inne moje pomysły na pyszności znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie

 

 

 

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail