Jesień jak żadna inna pora roku kojarzy mi się z zupami. Bardzo lubię je robić i w moim rodzinnym domu często jadło się zupy na obiad. Mojego męża niestety ciężko przekonać do zup, ale są takie, które zjada ze smakiem. Zupa porowa o tej porze roku u nas pojawia się zawsze. Jest mega prosta do zrobienia i a jestem pewna, że będziecie zajadać ją ze smakiem. W dodatku zrobisz ją bardzo szybko.
Zupa porowa z klopsikami
- 0,5 kg mięsa mielonego;
- 1 jajko;
- bułka tarta;
- 3 średnie pory pokrojone w pół talarki;
- 2 czubate łyżki domowej kostki rosołowej;
- 3 serki topione 100 g;
- 100 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
- woda
- przyprawy
Mięso mielone wyrobić z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Uformować małe kuleczki.
Por pokrojony w talarki, włoszczyznę, serki topione i domową kostkę rosołową umieścić w garnku. Zalać wszystko wodą, ilość dostosować do własnych upodobań u mnie było około 2 litry wody. Gdy zupka zacznie się gotować wrzucić do niej klopsiki. Gotować około 30 minut. Można podawać z makaronem, chociaż nam smakuje najlepiej bez niczego.
Wiem, że temat serków topionych jest dość śliski i nie cieszą się one dobrym składem. Jednak jak dobrze poszukacie to można coś fajnego znaleźć.
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania