Zupa porowa z klopsikami

Jesień jak żadna inna pora roku kojarzy mi się z zupami. Bardzo lubię je robić i w moim rodzinnym domu często jadło się zupy na obiad. Mojego męża niestety ciężko przekonać do zup, ale są takie, które zjada ze smakiem. Zupa porowa o tej porze roku u nas pojawia się zawsze.  Jest mega prosta do zrobienia i a jestem pewna, że będziecie zajadać ją ze smakiem. W dodatku zrobisz ją bardzo szybko.

Zupa porowa z klopsikami

  • 0,5 kg mięsa mielonego;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta;
  • 3 średnie pory pokrojone w pół talarki;
  • 2 czubate łyżki domowej kostki rosołowej;
  • 3 serki topione 100 g;
  • 100 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • woda
  • przyprawy

Mięso mielone wyrobić z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Uformować małe kuleczki.

Por pokrojony w talarki, włoszczyznę, serki topione i domową kostkę rosołową umieścić w garnku. Zalać wszystko wodą, ilość dostosować do własnych upodobań u mnie było około 2 litry wody. Gdy zupka zacznie się gotować wrzucić do niej klopsiki. Gotować około 30 minut. Można podawać z makaronem, chociaż nam smakuje najlepiej bez niczego.

Wiem, że temat serków topionych jest dość śliski i nie cieszą się one dobrym składem. Jednak jak dobrze poszukacie to można coś fajnego znaleźć. zupa porowa

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail