Gulasz z indyka z dynią

Sezon dyniowy trwa i trzeba z niego korzystać. Jest to naprawdę bardzo zdrowe i odżywcze warzywo, które jest coraz bardziej doceniane. Na moim blogu znajdziecie już dania z dynią w roli głównej jak: gulasz

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny gulasz z indyka z dynią. Jest to potrawa, o korzennym aromacie, słodko-kwaśna, mniej lub bardziej ostra, idealna na jesienne i zimowe obiady i kolacje. Mam nadzieję, że ten lekko słodko-kwaśny smak i cudowny aromat przypadnie Wam do gustu. Ten gulasz z indyka ze względu na dobór przypraw jest inspirowany kuchnią marokańską. Najbardziej mi pasował do kuskusa, ale dzieci zjadły go z kopytkami.

Gulasz z indyka z dynią gulasz z indyka

Marynata do mięsa na gulasz:
  • 400 g piersi z indyka – pokroić w kostkę;
  • ¼ łyżeczki kurkumy;
  • ¼ łyżki kuminu rzymskiego;
  • ¼ łyżki cynamonu
  •  łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz
Sos:
  • 500 g dyni;
  • 250 ml wywaru warzywnego – możesz też zagotować 250 ml wody z 2 łyżkami domowej kostki rosołowej;
  • cebula – drobno posiekać;
  • pomidor (bez skóry);
  • 2 cm korzenia imbiru (obrany, drobno posiekać);
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać);
  • ¼ łyżeczki kurkumy;
  • ¼ łyżki kuminu rzymskiego;
  • ¼ łyżki cynamonu;
  • łyżka miodu;
  • garść żurawiny;
  • pół łyżki octu;
  •  łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz
Dodatki:
  • 50 g sera feta – pokroić w kosteczkę;
  • pół czerwonej cebuli;
  • świeża mięta;
  • pół szklanki jogurtu naturalnego;
  • ugotowany kuskus lub kopytka;

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty i zalej nią mięso. Odstaw je na 15 minut do lodówki.

Dynię obierz ze skóry i gotuj przez 5 minut w wywarze.
Na oliwie zeszklij cebulę i gdy już będzie gotowa dodaj mięso i obsmaż po 2 minuty z każdej strony. Dodaj pomidora, imbir i czosnek oraz przyprawy i całość zagotowuj. Dodaj wywar z dynią, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut. Gulasz podawaj z kuskusem  posypane drobno posiekaną cebulą oraz miętą i fetą.

Smacznego!! 

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail