Fit jabłecznik z gruszkami – proste i odchudzone ciasto

Jabłecznik to jedno z najbardziej popularnych ciast, szczególnie jesienią kiedy stragany są pełne pysznych polskich jabłek. Postanowiłam przygotować przepis na fit jabłecznik, po który będzie można sięgnąć raz na jakiś czas bez wyrzutów sumienia. Czasem wystarczy zmienić nieco składniki i nasz ulubiony smakołyk będzie zdrowszy. Po przeliczeniu składników w kalkulatorze kalorii całe ciasto ma około 2300 kcal. To ile twoja porcja będzie miała, zależy od tego na ile podzielimy naszą blaszkę. 🙂

Fit jabłecznik z gruszkami – proste i odchudzone ciasto

 

fit jabłecznik

Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej ( lub innej pełnoziarnistej);
  • 200 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu (np. z biedronki);
  • 60 g ksylitolu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 łyżeczek cynamonu;
  • 700 g jabłek;
  • 300 g gruszek;
  • odrobina mąki ziemniaczanej;
Przygotowanie:
  1. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić na nią owoce. Dodać łyżkę ksylitolu i 2 łyżeczki cynamonu. Dusić, aż owoce zmiękną. Jeśli owoce puszczą sporo soku, trzeba go odlać.
  3. Rozgrzać piekarnik na 180 st.
  4. Do miski włożyć pokrojone drobno masło i dodać mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu. Ciasto dokładnie zagnieść.
  5. 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce (ja użyłam średnicy ok. 23 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną.)
  6. Owoce wykładamy na ciasto
  7. Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach.
  8. Ciasto pieczemy przez 50 minut.

 

fit jabłecznik

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA JABŁECZNIK? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail