Mam dziś dla Was pomysł na ekspresowe, pyszne i bardzo proste racuchy. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Smak banana super został podkreślony przez budyń. Zresztą nie będę się rozwodzić na temat ich smaku, dzieci wciągnęły w kilka chwil, więc z pewnością zostaną w naszym domu na długo. Koniecznie wypróbuj przepis jeszcze dziś.
Racuchy bananowe z jabłkami i budyniem
Składniki:
- duży jogurt naturalny gęsty (400 g);
- duże jajko;
- dojrzały banan;
- budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g);
- szklanka mąki pszennej lub orkiszowej;
- cukier waniliowy;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki cukru – można zastosować ksylitol lub miód;
- małe jabłko pokrojone w kosteczkę;
- olej do smażenia;
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą jajko, jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy i banana. Wszystko zmiksować przy pomocy miksera.
- Wymieszać ze sobą mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
- Połączyć ze sobą masę jogurtową i wymieszane składniki suche, jeśli ciasto będzie za gęste dodać jogurt, a jeśli zbyt rzadkie to dodać mąki. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłka i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy na złoto kilka minut z każdej strony. Najlepiej odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem.
SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA RACUCHY? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania