Najlepsze domowe bułki, smakują jak z najlepszej piekarni

 

Tyle się ostatnio słyszy na temat wątpliwej jakości pieczywa, że postanowiłam, że zacznę sama testować różne domowe wypieki.  Oczywiście wiem, że najlepsze jest pieczywo np. żytnie, pełnoziarniste itp to oczywiście dzieci kochają najbardziej pszenne bułki – mam nadzieję, że nie tylko moje. Postanowiłam więc zacząć im sama piec bułki.  Po kilku próbach mogę stwierdzić, że nie jest to wcale łatwe zadanie. Niestety kilka razy bułki nam wcale nie podeszły i dzieciaki ich wcale nie chciały jeść. Tak oto metodą prób i błędów powstały bułki, które spokojnie mogą konkurować z tymi sklepowymi. Moje dziewczyny są zachwycone i zajadają się ze smakiem.

domowe bułki pszenne

Najlepsze domowe bułki

Składniki:

  • 1 jajko (można pominąć, też wyjdą pyszne)
  • 155 g mleka 3,2 %
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
  • 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
  • 20 g drożdży świeżych
  • 35 g masła

Przygotowanie:

Zaczyn:  W garnuszku podgrzać mleko z drożdżami i cukrem i szczyptą soli. Jeśli tak jak ja korzystasz z pomocy thermomixa to ustaw 3 min./37 stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

Ciasto: Do zaczynu dodajemy resztę składników: mąka, ciepła woda, masło i jajko. Wyrabiamy ciasto ręcznie  (Thermomix 3 min/Dough mode). Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy jeszcze z 3 minuty. Gdy masa ładnie wyrobiona, przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza – nie wygniatamy. Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg. Następnie nacinamy środki bułek nożem.

Pieczenie: Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę na której na papierze mamy ułożone nasze bułeczki i pieczemy ok. 15-20 min. Jeśli lubisz bardziej wypieczone bułeczki to musisz obserwować kiedy będą zarumienione na odpowiedni kolorek.

nfd

UWAGA: Do bułeczek idealnie się sprawdzi domowy serek Almette

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail