Faszerowane bataty z łososiem i sosem “serowym”

Jeśli szukacie czegoś nowego na obiad lub kolację to dobrze trafiliście. Aromatyczne bataty z przepysznym farszem i sosem skradną wasze serce – jestem tego pewna! To wyjątkowo proste danie – nie ma przy nim wiele pracy. Bardzo cenię takie potrawy, ponieważ ostatnio mam mało czasu na gotowanie. Farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Bataty możemy podać np. z sałatką. Z tej porcji  najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Lub będziecie mieli posiłek na dwa dni 🙂

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty to przede wszystkim dobre źródło witaminy A – 100 gramów batatów pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Słodkie ziemniaki to też dobre źródło witaminy C, potasu i błonnika. Jedzenie słodkich ziemniaków dobrze wpłynie więc na nasz wzroku (wit. A), a także na metabolizm (błonnik). Bataty to głównie węglowodany złożone, dzięki czemu nasycą nas na długi czas.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki sprawdzają się w menu diabetyków – poprawiają wrażliwość na insulinę i nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Ich indeks glikemiczny jest niski, przez co można pozwolić sobie na nie także na redukcji, by urozmaicić swój jadłospis na diecie.

Mam nadzieję, że pomysł na faszerowane bataty przypadnie Wam do gustu.

Faszerowane bataty z łososiem i sosem “serowym” z nerkowców

faszerowane bataty

Składniki:
  • 2 podłużne bataty;
  • 1 cebula;
  • 2 garście szpinaku;
  • łosoś wędzony w plastrach;
  • suszonej cebula;
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki;
  • pieprz;
  • sól (według uznania);

Przygotowanie:

Bataty myjemy i gotujemy w łupinach pod przykryciem przez ok. 25-45 minut. Długość gotowania uzależniona jest oczywiście od wielkości batatów. Pamiętaj, aby były ugotowane, ale nie rozgotowane. Studzimy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek (nie cały).

Cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy wydrążony miąższ batata pokrojony w kostkę, szpinak, suszoną cebulę i przyprawy. Można delikatnie podlać wodą.  Do wcześniej przygotowanych łupin wkładamy przemiennie pokrojonego łososia i nasz farsz.  Całość polewamy sosem z nerkowców, który smakuje jak sos serowo- cebulowy.

Sos “serowy” z nerkowców do batatów i nie tylko faszerowane bataty

Składniki:
  • 2 garści orzechów z nerkowca;
  • mała cebula podsmażona na oleju;
  • odrobina mleka roślinnego albo wody;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżeczka oleju;
  • sól, pieprz;
  • łyżka płatków drożdżowych; (można ten dodatek pominąć też będzie pyszny, jednak on nadaje nam taki serowy posmak)

Płatki drożdżowe nieaktywne to świetny wzmacniacz smaku i zagęszczacz. Nie jest niezbędny dla życia, ale pomaga wyciągnąć smak potrawy i wzbogaca jej wartość odżywczą. Płatki drożdżowe są źródłem witamin (głównie z grupy B), składników mineralnych, białka. Płatki drożdżowe nieaktywne to NIE to samo co drożdże piekarskie czy też suszone drożdże, które można stosować do wypieków. Nie pomyl się.

Przygotowanie:

Orzechy należy namoczyć na około 15 minut. Odsącz wodę, dodajemy sok z cytryny i razem z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolitą masę. Dzięki dodaniu płatków drożdżowych uzyskamy odpowiedni smak serowy. Konsystencję można regulować, dodając więcej mleka roślinnego/wody. Sos ten jest też często nazywany alfredo. Jest pyszny, kremowy i można jeść go bez wyrzutów, bo do jego przyrządzenia używamy samych zdrowych składników. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

faszerowane bataty

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA BATATY? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail