Domowy serek kanapkowy jak Almette

Odkąd jem bardziej świadomie coraz częściej staram się robić domowe zamienniki sklepowych smakołyków.  Moja rodzinka od zawsze lubi serki typu almette czy inne kanapkowe smarowidła. Skład ich niestety pozostawia wiele do życzenia.  Niestety coraz częściej zauważam, że produkty które mają być dla nas przyjazne podczas diety okazują się tak naprawdę jedzeniem śmieciowym, dlatego jeszcze bardziej staranie dobieram to co jemy. Domowy serek zdecydowanie okazał się hitem. Wymaga 3 składników i ulubionych dodatków.  Ja tym razem postawiłam na smak chrzanowy, bo wg mnie taki idealnie pasuje do łososia. Myślę, że kolejny jaki zrobię będzie ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub świeżymi ziołami. serek domowy

DOMOWY SEREK ALA ALMETTE CHRZANOWY

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego (u mnie PILOS z  LIDLA)
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka chrzanu;

Przygotowanie serka jest bardzo proste, a efekt są już po 12 godzinach. Gdy zrobisz serek wieczorem, będziesz cieszyć się tym pysznym smakiem już do śniadania.  Do pojemnika z jogurtem greckim dodaj przyprawy oraz  wybrane przez ciebie składniki. Następnie dobrze wszystko wymieszaj. Do serka można dodać dowolne składniki ograniczają nas tylko nasze kubki smakowe.  Na garnku lub misce połóż sito wyłożone gazą  lub tak jak u mnie pieluszką tetrową.  Z jogurtu zacznie odciekać serwatka.  Potem związujemy gazę  i wieszamy serek nad sitkiem i zostawiamy na kolejne godziny. U mnie serek wisiał całą noc. serek .domowy

Po tym czasie należy ostrożnie zdjąć gazę z serka. Taki jogurtowy serek chrzanowy to idealne smarowidło do kanapek. U mnie połączyłam go z łososiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Myślę, że będzie on idealnym dodatkiem do chleba z chrupiącą skórką, na który przepis dałam Wam tydzień temu. (patrz –>TUTAJ) .

domowy serek

domowy serek almette

Serek przechowujemy oczywiście w lodówce. Jak chcemy bardziej zwarty do krojenia, a nie smarowania, to proces odciekania powinien trwać zdecydowanie dłużej nawet do 48 godzin.

Mój domowy serek z jogurtu jest bardzo aromatyczny, pyszny, kremowy.  Z jednego dużego jogurtu powstanie  domowy serek alemette o wadze ok. 200 g.  Koniecznie dajcie znać jaki jest Wasz ulubiony smak takiego serka. Oczywiście wszelkie zdjęcia waszych serków, będą mile widziane.

SMACZNEGO!!!!

Inne moje pomysły na pyszności znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail