Co zrobić z mięsa z rosołu?

W wielu domach w poniedziałek pada pytanie “Co zrobić z mięsa z rosołu?” O ile moie dzieci kochają rósł, to mięso z niego już mniej. Sama też jakoś średnio przepadam za mięsem gotowanym. Sam rósł najczęściej w poniedziałek staje się pomidorową tak na mięso jakoś do tej pory brakowało mi pomysłu.

W pierwszej myśli dania z mięsa z rosołu  to oczywiście:

1. Potrawka z gotowanym mięsem – niestety ani ja ani dzieci za nią nieprzepadamy;

2. Galaretka – w zasadzie to bardzo dawno jej nie robiłam, pewnie dlatego, że dzieci mają krzywe zęby na takie dania.

3. Sałatka z gotowanego mięsa z rosołu z ryżem i ananasem – myślę, że każdy chociaż raz jadł taką wersję sałatki. Pyszną, szybka i idealna na niespodziewanych gości.

4. Nadzienie do krokietów –  wystarczy usmażyć stos naleśników 😋 podsmażyć pieczarki z cebulką, dodać porcję mięsa z rosołu i nadzienie do krokietów gotowe.

Wszystie te propozycje są doskonale znane pewnie przez każdego, a ja miałam ochotę na coś nowego. Po ostatnim niedzielnym obiedzie zostało troszkę różnych składników, więc postanowiłam stworzyć z nich coś pysznego. Mam nadzieję, że również uda Wam się wypróbować ten przepis.

Kotleciki z mięsa z rosołu co zrobić z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 250 g zimnego puree ziemniaczanego;
  • 200 g ugotowanego kurczaka drobno posiekanego (może być z rosołu);
  • 200 g mrożonej mieszanki warzywnej – ja użyłam mieszanki chińskiej bo taką miałam w zamrażalniku;
  • 2 cebulki dymki bez szczypioru, drobno posiekane;
  • 1 jajko, lekko roztrzepane;
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz;
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu;
  • 75 g tartej bułki;
  • Olej;

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie wymieszać puree ziemniaczane z posiekanym gotowanym mięsem kurczaka, mieszankę warzywną, posiekaną dymkę, przyprawami i jajkiem.
  2. Tak przygotowaną masę podzielić na nie duże kotlety, ważne by były nie za grube, aby się ładnie obsmażyły.
  3. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki, aż nabiorą złocistego koloru.

Kotleciki pasują idealnie do surówki z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Inne moje pomysły na obiad znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail