Szakszuka – zapiekane jajko w pikantnym sosie pomidorowym

Kto raz posmakuje tego dania to przepadł na zawsze! Gdy jeszcze mieszkałam w domu rodzinnym moa babcia często robiła sobie na śniadanie jajko z pomidorami, co wówczas wydawało mi się dziwnym połączeniem. Dziś patrze na to inaczej. Parę dni temu była u mnie Żaneta (Mamalife) i zaproponowała, że zrobi śniadanie. Szakszuka okazała się niezwykle pyszna. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, ale od tej pory gości w moim menu na stałe.

Zaczęłam szukać informacji na temat tego dania w internecie i powiem Wam, że ile ludzi tyle pomysłów na to danie. Jedno jest pewne, że szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni.  Jest to idealne śniadanie, które możesz zjeść na diecie, bo po nim będziesz czuła sytość jeszcze wiele godzin.  Przygotowanie jest banalnie proste.

Szakszuka wg Inspirującej Xlki

szakszuka

  • papryka
  • cebula
  • cukinia
  • pomidory bez skórki
  • kumin rzymski;
  • pieprz cayenne;
  • sól;

Na patelni podsmaż paprykę, cebulę i cukinię pokrojone w drobną kostkę. Dodać pomidory obrane ze skóry i też pokrojone na drobne kawałki. Całość przyprawić i dusić do miękkości warzyw. Wbić na to jajko, dwa lub trzy 🙂  i przykryć na 3-4 minuty w zależności jaką wolicie konsystencję żółtka.  Całość posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Mam nadzieję, że uda mi się przekonać Was do zrobienia szakszuki na śniadanie. Koniecznie dajcie znać czy ten smak przypadł Wam do gustu? szakszuka

Inne moje pomysły na śniadania znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail