Jagodzianki z kruszonką

Są smaki, których po prostu się nie zapomina i historie, które zawsze będą w naszej pamięci. Nie jestem wielkim fanem ciasta drożdżowego, ale jagodzianki są wyjątkiem. Zawsze gdy zaczyna się sezon jagodowy to mi przypomina się 1994 rok, gdy z moją babcią i dziadkiem wyruszyłam w podróż pociągiem na drugi koniec Polski. Dla mnie 10 letniej dziewczynki była to wyprawa życia. Nie pamiętam z tej podróży zbyt wiele poza kilkoma chwilami upamiętnionymi na fotografiach. Utkwiło mi jednak w pamięci, że babcia kilka razy podczas tej wycieczki na stacjach kolejowych kupowała nam właśnie jagodzianki. Musiały mi bardzo smakować, skoro tylko je zapamiętałam.

Coraz częściej nachodzi mnie ochota, by odtwarzać w mojej kuchni smaki które pamiętam z rodzinnego domu lub właśnie kojarzą mi się z dzieciństwem. Może w umysłach moich córek, te wakacje będą się kojarzyć pysznymi jagodziankami zabranymi na piknik na plaży.

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Kruszonka

  • 4 łyżki mąki
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W misce rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut,  aż powiększy się jego objętość (Jeśli się nie powiększy znaczy, że trzeba zacząć jeszcze raz, z innymi drożdżami). Jeśli korzystasz z thermomixa ustaw 2 minuty, 37 st, obroty 1. Odlać do jakiegoś pojemnika, aż do podwojenia objętości.
  2. Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę. Thermomix: do naczynia miksującego dodać mąkę, sól i cukier. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i jajko. Wyrabiać ciasto 5 min., poz. Dough mode .
  3. Po tym czasie, dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut ,poz. Dough mode
  4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum. 1 godzinę. Jeśli macie więcej czasu dobrze, żeby ciasto stało nawet 2 godziny.  W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.
  5. Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
  6. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  7. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać pozbywając się pęcherzy powietrza. Podzielić na 10 równych części.
  8. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  9. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
  10. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można polać lukrem.

Jagodzianki z kruszonką

SMACZNEGO !!!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail