Domowa VEGETA – przyprawa uniwersalna do wielu dań.

Był czas, gdy Vegeta była chyba w każdej polskiej kuchni. Dodawana do wszystkich dań, kanapek, sałatek.  Później przyszła moda na czytanie etykiet i tak oto wszelkie przyprawy uniwersalne dostępne w sklepach przestały królować. Ja nadal korzystam w swej kuchni z takiej przyprawy, ale robię ją sama.  Taka domowa vegeta jest niezastąpiona w mojej kuchni. Wykonanie jest banalnie proste, na potrzeby tego wpisu zrobiła ją moja Zuzia.

Domowa Vegeta

domowa vegeta

Składniki:

  • 250 g suszonej włoszczyzny;
  • 3 łyżki kurkumy;
  • 2 łyżki czosnku granulowanego;
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej;

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i zmiksować przy pomocy blendera przez kilka sekund. Ja wykonuję przyprawę w Thermomixie (obroty 10, 10 sekund). Gotowe !!

domowa vegeta

Warto korzystać z domowej mieszanki przypraw, która jest zdrowsza i o wiele smaczniejsza. Nie zawiera glutaminianu sodu czy innych konserwantów, tak jak gotowe mieszanki sprzedawane w sklepach.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail