Domowa kostka rosołowa – bulion warzywny

Rok szkolny niebawem i koniec beztroskiego czasu. Przyznam się wam szczerze, że tegoroczne wakacje strasznie mnie rozleniwiły w kwestii przygotowywania obiadów. Było przeważnie szybko i prosto. Jedliśmy często na mieście i nie zawsze były to super posiłki. Mam nadzieję, że nie jestem w tym jedyna i wy też czasem pozwalacie sobie na odpoczynek od garnków. Jednak czas wrócić do zdrowych posiłków i zbilansowanej diety. Lubię mieć w domu zapas składników, dzięki którym przygotuję np. szybką zupę.  A jak błyskawicznie dodać smaku do zupy lub sosu nie sięgajcie po gotowe kostki rosołowe, czy bulionetki z półek sklepowych? Jest na to rozwiązanie domowa kostka rosołowa, a tak dokładniej to pasta rosołowa, pełna smaku, prawdziwych ziół, przypraw i warzyw. Ja dziś przygotowałam dla Was inspirację na bulion warzywny, ale bez problemu przygotujecie również bulion drobiowy czy wołowy. (To w jakimś kolejnym wpisie)

Mam nadzieję, że ten wpis sprawi, że zastanowicie się za każdym razem kiedy będziecie chcieli sięgnąć po sklepową kostkę rosołową, która przeważnie ma w składzie na pierwszym miejscu olej palmowy i wzmacniacze smaku. O zgrozo kostki sklepowe nie zawierają nawet 5% warzyw – zresztą sprawdźcie to sami.

Domowa kostka rosołowa

Poniższą listę składników potraktujcie jako podpowiedź. Skomponujcie własną mieszankę z warzyw które wasza rodzina lubi najbardziej. Możecie dodać naprawdę to, co intuicja i smak podpowiedzą.

domowa kostka rosołowa

Składniki:

  • 100 g selera naciowego;
  • 250 g marchewki;
  • 100 g cebuli;
  • 100 g pomidorów;
  • 150 g cukinii;
  • ząbek czosnku;
  • 1 liść laurowy, suszony;
  • 6 gałązek świeżych ziół np. bazylia, szałwia, lubczyk;
  • 4 gałązki świeżej pietruszki;
  • 120 g  soli morskiej, gruboziarnistej;
  • 30 g  białego wytrawnego wina;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Ja swoją pastę przygotowuję w Thermomixie, ale spokojnie wykonacie ją również bez niego. Wszystkie warzywa i zioła zmiksować (10 s/obr.7). Dodaj sól, wino i oliwę z oliwek. Gotuj na małym ogniu około 40 minut, ciągle mieszając. (40 minu/Varoma/obr.2). Na koniec gotowania ponownie zmiksować powstałą pastę (1 minuta/obr.10). Przełożyć do słoika i odstawić do wystygnięcia. Tak przygotowany koncentrat bulionowy można przechowywać w lodówce kilka miesięcy. Można też go włożyć do foremek od kostek do lodu, by miał kształt prawdziwych kostek rosołowych.

domowa kostka rosołowa  domowa kostka rosołowa

Mam nadzieję, że udało mi się Was zainspirować do przygotowania tego zdrowego zamiennika popularnej przyprawy. A może przygotujesz też własną domową vegetę, czyli mieszankę suszonych warzyw, ziół i przypraw? Moją wersję znajdziecie w tym przepisie. Bardzo polecam samodzielne suszenie warzyw i ziół ze sprawdzonego źródła.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail