Arbuzowa lemoniada – letni orzeźwiający napój

Ile razy zdarzyło się Wam kupić dużego arbuza, a później zabrakło inspiracji co z niego zrobić?  Mi niestety często, dlatego staram się przerobić go na pyszne smakołyki dla całej rodziny. Ten wpis z pewnością rozpocznie cykl arbuzowych wpisów, więc mam nadzieję, że znajdzie się tu więcej fanów arbuzowego smaku. Mam nadzieję, że arbuzowa lemoniada zagości w waszych domach na całe lato. U nas sprawdza się świetnie jako napój do grilla. (Pomysły na przysmaki z grilla znajdziesz Tutaj.) Nie będę ukrywać, że pasuje również super do drinków. 😋

Arbuzowa Lemoniada

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
  • 3 cytryny
  • ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
  •  4-5 łyżek cukru
  • mięta do podania

Arbuza trzeba całego wydrążyć z miąższu. Jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed zblendowaniem. Arbuza wrzućcie do blendera i zmiksujcie na jednolitą masę – sok. (Thermomix – obroty 5, 1,5 minuty) Masę przetrzyjcie przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajcie sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz cukier lub ksylitol. Na końcu uzupełnijcie wodą i gotowe. Lemoniada super się prezentuje wlana do skórki po arbuzie. Najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu. Można też z części soku zrobić arbuzowe kostki lodu.

Arbuzowa lemoniada

Arbuzowa Lemoniada

SMACZNEGO !!!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail