Królowa letnich warzyw – fasolka szparagowa w curry

Lato to czas kiedy mamy dostęp do ogromnej liczby warzyw i owoców sezonowych. Półki w warzywniakach i na straganach uginają się od kalafiorów , brokułów, szparagów, cukinii oraz mojej ulubionej fasolki szparagowej.  Nie bez powodu napisałam, że fasolka szparagowa jest moim ulubionym warzywem, a w szczególności lubię żółtą. Ma ona delikatniejszy smak niż odmiana zielona. Jest doskonałym dodatkiem do obiadów, zup, zapiekanek, ale również solo może być pysznym daniem. Bardzo lubię ten czas kiedy codziennie do obiadu mogę dodawać różne warzywne smakołyki.

Dlaczego warto sięgać po fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach żółtej – doskonałe źródło fosforu i potasu oraz zielonej – bogatej w kwas foliowy i prowitaminę A.  Fasolka jest również często wykorzystywana w dietach odchudzających. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapewnia sytość na długie godziny. Ma również mało kalorii, bo około 30 na 100 g. Warto również z niej korzystać w diecie dla cukrzyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Mam nadzieję, że udało mi się was przekonać do tego, że fasolka może być naprawdę pożywnym  posiłkiem.
Pamiętajcie przy tym, że fasolki nie powinno się jeść surowej! Zjedzenie surowej fasolki  może spowodować ból brzucha, wymioty czy inne przypadłości że strony układu pokarmowego. Wszystko za sprawą związku toksalbumina, który jest dopiero unieszkodliwiony, gdy fasolka szparagowa jest poddana obróbce cieplnej.

Oczywiście mam dla was również przepis na fasolkę którą robię od wielu lat.  Musicie koniecznie wypróbować, a gwarantuje, że zostanie z wami na długo.

Fasolka szparagowa w curry

fasolka szparagowa

  • 500 g żółtej fasolki szparagowej;
  • 2-3 łyżki masła;
  • 1/2 opakowania carry;
  • ostra papryka – do smaku;
  • sól, pieprz
  1. Fasolkę myjemy i odcinamy brzydkie końce i ogonki.
  2.  Wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy około 5 – 7 minut.
  3. Rozpuścić na patelni masło i wrzucić na nie odcedzona fasolkę. Dodać przyprawy. Smażyć, aż do miękkości fasolki i tak, by masło wraz z przyprawami otuliło fasolkę. Jeśli zachodzi taka potrzeba można podlać odrobina wody.
  4. Zjadać się fasolka jako dodatkiem do obiadu lub jako pyszną kolacją.
  5. fasolka szparagowa  fasolka szparagowa

SMACZNEGO !!!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail