Cukinia aktualnie zbiera swoje żniwo. Można ją wykorzystać na milion sposobów zarówno na śniadanie, obiad i kolację. U moich rodziców w ogrodzie jest zdecydowany urodzaj dlatego gości w naszym menu bardzo często. Mam dla Was dziś przepis na pyszne danie właśnie z cukinią w roli głównej. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Składniki:
- duża cukinia
- duża cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 8 pieczarek – ilość można modyfikować wg własnych upodobań;
- 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej;
- sól, pieprz;
- papryka słodka i ostra;
- olej kokosowy lub inny dowolny;
- przecier pomidorowy;
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nie wykorzystaną połówkę kaszy jaglanej można wykorzystać do przygotowania sałatki np. do pracy (moje propozycję na LUNCHBOX znajdziesz TUTAJ).
- Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodać pokrojone pieczarki.
- Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
- Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
- Wymieszać dokładnie cały farsz i jeszcze dusić chwile pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli jest za suche dodać odrobinę wody.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Z cukinii pousuwać nasiona tworząc takie łódeczki i wypełnić farszem.
- Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cukinie posolić, popieprzyć i skropić oliwą.
- Piec około 35-45 minut.
WSKAZÓWKA
Pod koniec zapiekania można dodać starty ser lub pokruszoną mozzarellę.
SMACZNEGO !!!
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania