Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia aktualnie zbiera swoje żniwo. Można ją wykorzystać na milion sposobów zarówno na śniadanie, obiad i kolację. U moich rodziców w ogrodzie jest zdecydowany urodzaj dlatego gości w naszym menu bardzo często. Mam dla Was dziś przepis na pyszne danie właśnie z cukinią w roli głównej. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Składniki:

  • duża cukinia
  • duża cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 8 pieczarek – ilość można modyfikować wg własnych upodobań;
  • 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • sól, pieprz;
  • papryka słodka i ostra;
  • olej kokosowy lub inny dowolny;
  • przecier pomidorowy;

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Nie wykorzystaną połówkę kaszy jaglanej można wykorzystać do przygotowania sałatki np. do pracy (moje propozycję na LUNCHBOX  znajdziesz TUTAJ).
  2. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodać pokrojone pieczarki.
  3. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
  5. Wymieszać dokładnie cały farsz i jeszcze dusić chwile pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli jest za suche dodać odrobinę wody.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  7. Z cukinii pousuwać nasiona tworząc takie łódeczki i wypełnić farszem.
  8. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cukinie posolić, popieprzyć i skropić oliwą.
  9. Piec około 35-45 minut.

WSKAZÓWKA

Pod koniec zapiekania można dodać starty ser lub pokruszoną mozzarellę.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

SMACZNEGO !!!

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail