Jeszcze parę lat temu o szparagach słyszało się niewiele. Natomiast teraz szparagi mają swoje 5 minut. Sezon na nie rozpoczyna się już w kwietniu i potrwa do końca czerwca. Są one skarbnicą witamin i mikroelementów. Warto po nie sięgać w szczególności na diecie, ze względu na niską kaloryczność. Dostępne są trzy rodzaje szparagów: białe, zielone i fioletowe.
Jakie szparagi są najlepsze?
Pamiętaj, że wybierając szparagi trzeba sprawdzić przede wszystkim czy ich główki są ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Powinny być jędrne i sprężyste. Przy świeżych szparagach, po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok.
Białe powinny być średniej grubości. Grube będą miały “łykowaty smak”, a za cienkie będzie trudno obrać ze skórki. Zielone szparagi zjadamy ze skórką, więc mogą być również te cienkie. Fioletowe natomiast są ciężkie w uprawie i bardzo trudno je spotkać w sklepach. W mojej kuchni najczęściej goszczą zielone i to właśnie na nie dziś przygotowałam przepisy. Szparagi przechowuj w lodówce przez 3 dni nie dłużej. Dzięki moim inspiracjom nic się nie zmarnuje i przez 3 kolejne dni wykorzystasz szparagi do jednego z posiłków.
Śniadanie – jajecznica ze szparagami i boczkiem
Ilość składników dostosuj do twoich możliwości, a potrzebować będziesz:
- boczek;
- szparagi;
- jajka;
- pomidor;
- szczypior;
Boczek pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Szparagi pokrój ma małe kawałeczki i dodaj do podsmażonego boczku. Podduś chwilę wszystko razem, aż szparagi będą miękkie. Dodaj jajka i przypraw do smaku.
Obiad – Pierś z kurczaka ze szparagami
Przepis na to pyszne danie ukazał się parę dni temu na blogu. Znajdziecie go TUTAJ.
Kolacja – sałatka z grillowanymi szparagami i cukinią
Składniki:
- kapusta pekińska;
- cukinia;
- szparagi;
- papryka;
- koperek;
- olej kokosowy;
- przyprawy – sól, pieprz i ostra papryka;
Cukinię i szparagi pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju kokosowym. kapustę poszatkować drobno i położyć na nią podsmażone warzyw wraz z powstałym sosikiem. Udekorować papryką i koperkiem i zjadać ze smakiem. Można sałatkę podawać z grzankami.
Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu moje szparagowe inspiracje.
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zajrzyj po inne inspiracje do działu LIFESTYLE