Expresowe ciasto ucierane z owocami

Warzywniaki pękają w szwach od sezonowych warzyw i owoców. To jest ten okres kiedy dzieci najchętniej sięgają po truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czereśnie, jagody… Pewnie, by jeszcze można wymieniać dalej, ale to są te po które my sięgamy najczęściej. W zeszłym tygodniu przywiozłam zapas czereśni od teściów. Najedliśmy się ich na cały sezon, a te co zostały przerobiłam na dżem i  upiekłam ciasto ucierane z czereśniami.

Ciasto ucierane jest to expresowy smakołyk, który przyjmie chyba każde owoce. Ja tym razem postawiłam na czereśnie, ale piekę również z truskawkami, jabłkami, śliwkami czy jagodami. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy 5 minut pracy, 40 minut pieczenia, by zachwycić domowników lub niespodziewanych gości.

Ciasto ucierane z owocami – czereśniami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła;
  • 150 g ksylitolu (jeśli wolisz możesz użyć zwykły cukier :-));
  •  4 jajka;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 240 g mąki pszennej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 500 g owoców – wydrylowane czereśnie;

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 st.
  2. Przy pomocy miksera utrzyj masło z ksylitolem, cukrem wanilinowym i jajkami. Gdy składniki się połączą dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Powstałą masę przełożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę. ( U mnie blaszka ma 20 x 30 cm).
  4. Na wylanym cieście ułożyć gęsto owoce i piec około 40 minut.

SMACZNEGO

Zapraszam również do działu po inspiracje na inne pyszne smakołyki. (zobacz TUTAJ)

ciasto ucierane

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:

  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zostawisz komentarz;
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail