Dla nas sezon na naleśnika trwa cały rok. A jak jest u was?

Naleśniki to smakołyk znany w każdym domu i lubiany przez większość osób które znam. W naszym domu sezon na naleśniki trwa cały rok. Lubimy je w wersji wytrawnej i na słodko. Te na słodko najczęściej jadane są na śniadanie, a wytrawne chętniej konsumujemy na obiad czy kolację. Parę dni temu zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne “Sezon na naleśnika” w ramach programu TEFAL – Szkoła na widelcu. Warsztaty prowadzone są przez znanego kucharza Grzegorz Łapanowskiego i jego team kucharzy w Food Lab Studio Warszawie. Ideą tych warsztatów kulinarnych jest pokazanie, że gotowanie z dziećmi daje możliwość połączenia świetnej zabawy z przekazaniem wartościowej wiedzy na temat odżywiania. Uznaliśmy, że wyjazd na to spotkanie będzie dobrą okazją do zrealizowania marzenia Julianki o pojechaniu do Warszawy. Tak oto połączyliśmy przyjemne z pożytecznym.

Od samego wejścia urzekła mnie atmosfera jaką zastaliśmy. Przyjaźni ludzie, którzy już od progu witali nas z uśmiechem i pytali skąd jesteśmy. Oczywiście nie zabrakło atrakcji dla dzieci, które były zachwycone każdą minutą spędzoną na warsztatach. Znalazły się atrakcje dla dzieci w każdym wieku. Zarówno maluszki jak i starszaki takie jak moja Zuzia wyszły zadowolone.

Najważniejszym punktem programu było oczywiście smażenie naleśników. Przy tej okazji mieliśmy okazję testować patelnię TEFALA ze wskaźnikiem Thermo-Spot®, który zmienia kolor, kiedy patelnia uzyska idealną temperaturę smażenia. Dzięki takiej patelni, można zapomnieć o zasadzie, że pierwszy naleśnik idzie na stracenie. Robert doskonale radził sobie ze smażeniem i podrzucaniem naleśników. Nie było to łatwe zadanie, gdyż w niektórych momentach musiał obsługiwać nawet dwie patelnie. Patelnia na której smażyliśmy naleśniki jest odporna na zarysowania dzięki powłoce nieprzywierającej Titanium Excellence, wzmocnionej cząsteczkami tytanu, na której można smażyć bez tłuszczu. Cieszę się, że będę miała okazję testować ją w swojej kuchni. Mam nadzieję, że powstanie na niej mnóstwo naleśników robionych od serca.
        

 

WARSZTATY KULINARNE SEZON NA NALEŚNIKA

Wróćmy jeszcze do samych warsztatów… W przygotowanie naleśników były zaangażowane całe rodziny. Każdy dostał bardzo odpowiedzialne zadanie kulinarne, pod okiem fachowców. Tego dnia powstały 4 rodzaje naleśników:

  • naleśniki gryczane;
  • zielone naleśniki z pastą z bobu i groszku;
  • naleśniki różowe z burakiem;
  • naleśniki w kropki z nasionami chia.

sezon na naleśnika

sezon na naleśnika               

sezon na naleśnika  sezon na naleśnika

Na koniec pracy nastąpiła wielka wspólna uczta naleśnikowa, która oficjalnie rozpoczęła sezon na naleśnika. Żeby podzielić się z Wami atmosferą tego dnia, mam dla Was dwa przepisy na naleśniki. Jedne robiłam ja z dziewczynkami, drugie to te które skradły moje serce.

Naleśnik różowe

sezon na naleśnika

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne);
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1-2 jajka;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki razowej;
  • 1 burak upieczony i obrany ze skóry ( lub kilka łyżek soku z buraka)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;

Farsz:

  • 400 g jogurtu greckiego;
  • 200 g orzechów nerkowca
  • ziarenka z jednej laski wanilli
  • skórka z pomarańczy
  • 4-5 łyżek miodu
  • 500 g truskawek
  • owoce sezonowe

Namocz orzechy w wodzie na około 4-5 godzin.  Odcedź je. Dodaj 2-3 łyżki wody i blęduj na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji “twarożku”.

Truskawki zblęduj na mus truskawkowy.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe blędujemy na gładkie ciasto i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

Gotowe naleśniki smarujemy musem truskawkowym, nakładamy nasz twarożek, polewamy miodem i posypujemy szczyptą skorki z pomarańczy. Zwijamy i podajemy z owocami sezonowymi.

Gryczane naleśniki

sezon na naleśnika

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mleka (może być roślinne);
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1-2 jajka;
  • 1 szklanka mąki gryczanej;
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego;
  • ew. kilka liści szpinaku;
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;

Farsz:

  • 400 g szpinaku świeżego;
  • łyżka masła;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • kawałek sera długodojrzewającego;
  • 200 g pomidorów koktajlowych;
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa do smaku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • odrobina oleju
  • kilka świeżych szparagów ugotowane w osolonej wodzie.

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe blędujemy na gładkie ciasto i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie. Szpinak podsmażamy z czosnkiem na maśle 1-2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.

Na gotowe naleśniki układamy przygotowany szpinak, odrobinę pomidorków koktajlowych, szparagi i starty ser. Złóż naleśnika z farszem w kopertę i podpiecz chwilę na patelni, tak by ser w środku się rozpuścił.

Na wierzchu naleśnika ułóż jajko ugotowane na twardo lub sadzone. Udekoruj pozostałymi warzywami.

Wysmaż sobie nagrody

Jeśli lubicie naleśniki to weźcie koniecznie udział w konkursie organizowanym na stronie www.sezonnanalesnika.pl i wysmażcie sobie nagrody.  Więcej szczegółów o konkursie znajdziecie oczywiście na stronie.

To nie koniec naszej opowieści o Warszawskiej przygodzie, ale o tym już w innym wpisie.

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail