Wiosenny koktajl z pokrzywy w 3 wersjach

Pokrzywa to zdecydowanie polski super foods. Niestety do tej pory jej nie doceniałam, ale postanowiłam to zmienić. Całą zimę piłam herbatę z pokrzywy ze względu na jej właściwości oczyszczające. Pokrzywa wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. Ostatnio sporo czytałam o sposobach przyrządzania pokrzywy. Trafiłam na przepisy na zupę, farsz do naleśników, dodatek do twarożków, ale mnie najbardziej przekonał koktajl z pokrzywy.

Kiedy najlepiej zbierać pokrzywy?

  • pokrzywę najlepiej zbierać od kwietnia do czerwca;
  • najlepsze będą liście z górnych partii młodych pokrzyw – wyrośniętych nie bardziej niż na pół metra
  • pokrzywę najlepiej zbierać w rękawiczkach
  • im dalej pokrzywy rosną od drogi, tym lepiej, bo są w mniejszym stopniu narażone na spaliny i zanieczyszczenia emitowane przez samochody

Dlaczego warto jeść pokrzywy?

Pokrzywa to zwykły chwast o niezwykłych właściwościach. Niedoceniana przeżywa swój renesans. To właśnie teraz w kwietniu i maju liście młodej pokrzywy mają najwięcej swych zdrowotnych właściwości. To jedna z najlepszych o tej porze roku roślin, która powinna trafić między innymi do naszych zielonych koktajli. Pokrzywa od pradawnych czasów jest znana ze swych właściwości leczniczych. Jest to roślina wzmacniająca, dodająca sił i witalności oraz podnosząca poziom żelaza. Pokrzywa jest zaskakująco bogata w składniki odżywcze oraz ma właściwości lecznicze nieporównywalne z innymi roślinami. Dla mnie bardzo istotną rzeczą jest to, że pokrzywa usuwa nadmiar wody z organizmu, likwiduje obrzęki, leczy reumatyzm oraz jest wspomagaczem w procesie odchudzania.

Koktajle z pokrzywy 

1. Koktajl z mango, gruszką i pokrzywą

  • 1 szklanka umytych pokrzyw
  • 1/2 mango
  • 1 gruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Umyj pokrzywę. Pozbądź się pestki i skórki z mango. Sok z cytryny razem z pozostałymi składnikami włóż do blendera. Miksuj do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się w gładki zielony koktajl.

2. Energetyczny koktajl z jabłkiem

  • 1 szklanka pokrzywy
  • 1 duże jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Do blendera lub jak u mnie do Thermomixa włóż umyte pokrzywy oraz obrane ze skórki jabłko i pomarańczę. Wyciśnij do tego sok z cytryny. Wody dodać tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

3. Koktajl z pokrzywy z bananem i mango

  • 1 szklanka pokrzyw
  • 1 banan dojrzały
  • 1/2 mango
  • Trochę soku z cytryny
  • Woda
Pokrzywę sparz wrzątkiem. Owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki koktajl.

To są moje trzy propozycje na zielone koktajle. Oczywiście dobór owoców zależy od Was.  Gdy chcemy podkręcić właściwości usuwania nadmiaru wody z naszego organizmu, koktajl można rozcieńczyć zamiast wodą zimną zieloną herbatą. Pamiętajcie, że pokrzywy powinno się łączyć z produktami o wysokiej zawartości witaminy C. Witamina C zwiększa stopień wchłaniania żelaza. Warto dodawać do takich koktajli pietruszkę, cytrynę, jagody, maliny, kiwi czy grejpfrut.

Mam nadzieję, że udało mi się przekonać Was do wypróbowania polskiego super foods – pokrzywy. Warto rozejrzeć się dookoła i korzystać z otaczających nas składników odżywczych. Wyjdźmy do ogrodu czy lasu i zobaczmy, co ma nam do zaoferowania natura.

Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszam TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail