Co zrobić z pokrzywy? Pomysły na trzy śniadania z pokrzywą

O moim nowym zamiłowaniu do pokrzywy pisałam Wam parę dni temu. Na blogu są już propozycje na pyszne koktajle z pokrzywą (TUTAJ) Musicie je wypróbować koniecznie. Z naszej ostatniej wizyty u rodziców przywiozłam kolejne zapasy pokrzywy. Tym razem chciałam dać Wam inspiracje na śniadania z pokrzywą.

Pamiętajcie, żeby po zbiory pokrzywy wybrać się z dala od ruchliwych ulic. Do jedzenia nadają się tylko młode listki z górnych pędów rośliny. Jedyna niedogodność to to, że pokrzywa parzy, a jej zbiór bez rękawiczek może być bolesny. Wystarczy jednak sparzyć liście i stracą tę właściwość. Podczas jedzenia z pewnością się nie poparzymy. Korzystajmy z jej dobrodziejstw właśnie teraz gdy jest na to najlepszy czas. śniadanie z pokrzywą

Pomysły trzy na śniadania z pokrzywą

1. Omlet z pokrzywą

śniadania z pokrzywą

Składniki:

  • 2 garście sparzonych liści pokrzywy;
  • 3 jajka;
  • 2 łyżki mąki ryżowej;
  • sól, pieprz,
  • 1 średnia cebula;
  • masło klarowane lub olej kokosowy

Przygotowanie:

Liście pokrzywy należy drobno posiekać. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj mąkę ryżową, sól, pieprz oraz posiekaną pokrzywę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula jest odpowiednio zarumieniona dolewamy do niej masę pokrzywowo-jajeczną. Tak przygotowaną masę wylewamy na silikonową i wkładamy do piekarnika i pieczemy kilka minut, by omlet się ściął. U mnie około 15 minut.

2. Pasta jajeczna z pokrzywą

śniadania z pokrzywą

Składniki:

  • 6 liści młodej pokrzywy;
  • szczypior;
  • 6 jajek ugotowanych na twardo;
  • 1 ząbek czosnku,
  • sol, pieprz
  • 2 łyżki majonezu (najlepiej KIELECKI)

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Wystudzone obieramy i ścieramy na tarce – duże oczka. Pokrzywę sparzyć. Zimną odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem na gładką masę. Powstałą masę dodajemy do jajek i dodajemy majonez. Dobrze mieszamy, solimy do smaku i doprawiamy pieprzem.

3. Pasta twarogowa z pokrzywą.

śniadania z pokrzywą

  • 150 g twarogu półtłustego;
  • 10 szt pokrzywy
  • 4 szt rzodkiewki;
  • szczypior
  • 1/2 cebuli;
  • 1/4 ogórka świeżego;
  • 1 łyżka jogurtu greckiego;
  • sól, pieprz;

Do miseczki przekładamy twarogi dokładnie go rozcieramy widelcem wraz z jogurtem. Pokrzywę sparzamy wrzątkiem i drobno siekamy. Cebulę, rzodkiewki oraz niewielką część ogórka i szczypior kroimy w drobną kostkę. Posiekaną pokrzywę i warzywa łączymy z twarogiem. Taka pasta będzie pasowała idealnie do CHLEBA Z GARNKA

Mam nadzieję, że polubicie moje propozycje śniadaniowe. Inne moje inspiracje kulinarne znajdziecie TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail