Dynia piżmowa nadziewana szpinakiem – post Dąbrowskiej

Z informacjami na temat postu Dąbrowskiej zapoznawałam się od roku. Ma on chyba tyle samo zwolenników co przeciwników, dlatego starałam się analizować wszystkie za i przeciw. Postanowiłam spróbować i 21 dni jeść tylko określone warzywa i nieliczne owoce. O wszystkich moich odczuciach z tym związanych i tym jak przetrwać napiszę w przyszłym tygodniu, ale już dziś chciałam się z Wami podzielić pysznym przepisem na warzywną kolację dla każdego. Dziś w roli głównej na kolację dynia piżmowa.

Cała filozofia tej diety polega na wymyślaniu przepisów z dozwolonych składników. Udało mi się zakupić niedużą dynie i postanowiłam wypróbować ją w wersji zapiekanej. Idealnie sprawdziła się na kolację, gdyż jest bardzo syta i można zapomnieć o głodzie do rana.

Dynia piżmowa faszerowana cebulą i szpinakiem dynia piżmowa post dąbrowskiej

Składniki:

  • dynia piżmowa;
  • 2 spore cebule;
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku;
  • papryka ostra;
  • pieprz, sól;

Przygotowanie:

Dynię umyć i przeciąć na pół. Oczyścić z nasion. Wydrążyć delikatnie miejsce w tej dłuższej części dyni. Miąższ odłożyć, do wykorzystania. Posypać pieprzem, solą i papryką. Wstawić do nagrzanego na 190 st piekarnika. Piec jakieś 25 -30 minut. Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią drobno posiekaną cebulę oraz okrojony na niedużą kostkę miąższ z dyni. Delikatnie podlać wodą. Dodać przyprawy. Ja dałam sporo papryki ostrej, bo dynia jest dość mdła. Gdy cebula i dynia będą miękkie dodać szpinak. I dusić chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy dynia w piekarniku zacznie się robić miękka włożyć do niej farsz i zapiekać, aż będzie zarumieniona od góry.

Inne moje propozycje kulinarne znajdziesz TUTAJ

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail