Zupa spalająca tłuszcz – koniecznie wypróbuj na sobie

Od razu chcę wam napisać, że to nie jest zupa cud po której schudniecie w magiczny sposób. Zupa spalająca tłuszcz to po prostu pyszna zupa, która wspomaga przemianę materii. Jej głównym składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo zawiera w sobie również inne warzywa, takie jak seler naciowy, który jest bardzo wskazany dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Warto sięgać po seler naciowy, bo ma właściwości oczyszczające, zawiera dużo witaminy C, a w dodatku ma bardzo mało kalorii. Zupa przyprawiona jest pieprzem chili cayenne. Przyprawa ta pobudza przemianę materii i zapobiega zaparciom więc warto, by na stałe zagościła w naszej kuchni. Zupa spalająca tłuszcz to coś dla was.

Na Facebooku wspominałam wam, że zaczęłam zabiegi z oczyszczania limfatycznego. Trwają one 2 tygodnie i postanowiłam wspomóc ten proces również tym, co jem oraz odpowiednią suplementacją. Zupę przygotowałam w dużym garnku i jem ją na śniadanie i kolację. Do tego bardzo lekki obiad przez 5 dni. No i oczywiście biorę udział w wyzwaniu 14 dni bez cukru. Wam polecam również zrobić zupkę i podkręcić metabolizm na wiosnę.

Zupa spalająca tłuszcz

zupa spalająca tluszcz

Składniki : zupa spalająca tłuszcz

  • Około 3 litry bulionu drobiowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała główka brokuła (ok. 500g)
  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 1,5)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g)
  • 3 duże cebule
  • 1 por – biała część
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 pęczek pietruszki
  • Bazylia liście
  • 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie : zupa spalająca tłuszcz

    1. Przygotuj bulion drobiowy. Ja korzystam na ogół z dwóch opcji. Mrożę sobie cześć niedzielnego rosołu lub przygotowuje go na bazie domowej kostki rosołowej (przepis na dniach na blogu).
    2. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Kapustę osuszyć i poszatkować. Paprykę pozbawić gniazd naściennych i pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy pokroić w paseczki. Brokuł pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Cebulę, por i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do gotującego się bulionu i wymieszać. Dodać kminek, pieprz i sól, ponownie wymieszać. Uzupełnić wrzącą wodą tak by wszystkie warzywa były zakryte. Gotować przez 30 minut pod przykryciem.
    3. Po upływie tego czasu dodać puszkę pomidorów i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem na małym ogniu gotować jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodać chilli pieprz cayenne, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. No i gotowe

Zupa powinna być w miarę gęsta, więc lepiej podczas jej gotowania nie dolewać zbyt wiele wrzątku. Podawać zupę ozdobioną świeżym szczypiorkiem i bazylią.

zupa spalająca tłuszcz

Inne moje inspiracje kulinarne znajdziesz TUTAJ

Jeśli szukasz motywacji do zmian nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej to wpadnij do grupy na Facebooku OGARNIJ FORMĘ, którą tworzę z moją trenerką personalną. Znajdziesz tam wiele fajnych osób, które na codzień zmagają się z podobnymi problemami.

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail