Wiosna i lato to okres kiedy bardzo chętnie spędzamy czas z bliskimi na świeżym powietrzu. Najlepszym rozwiązaniem na takie spotkania są oczywiście grille. Każdy ma zapewne swoje ulubione smakołyki na grilla. Chciałabym się z Wami podzielić tym co ostatnio przygotowałam. Myślę, że na większość z nich można sobie pozwolić nawet będąc na diecie.
Sałatki pasujące na grilla
Sałatka colesław
- Pół główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego bardzo gęstego
- 2 łyżeczki ksylitolu – można zmiksować na puder
- 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- Sól (do smaku; ja dałam ok. 1/2 łyżeczki)
Kapustę umyć i wykroić głąb. Poszatkować, a następnie włożyć do miski. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do warzyw dodać jogurt i łyżkę majonezu (majonez z minimalną ilością cukru to KIELECKI). Wlać ocet winny z sokiem z cytryny oraz ksylitolem i wszystko razem wymieszać. Można dodać posiekaną natkę lub koperek.
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta.
- 2 małe buraki – upiec lub ugotować;
- pół opakowania rukoli;
- pół kostki sera feta;
- pół szklanki uprażonych ziaren słonecznika;
- pół czerwonej cebuli;
- sos balsamiczny;
Na półmisku ułożyć rukolę. W cieniutkie plasterki pokroić ugotowane lub upieczone wcześniej buraki. Ułożyć na rukoli. Ser feta pokroić w kosteczkę i ułożyć na burakach. Całość posypać podprażonym słonecznikiem. Polej do smaku całość sosem balsamicznym.
Warzywa z niespodzianką
Nadziewane pieczarki
- 16 umytych pieczarek bez ogonków;
- serek Almette – można zrobić samemu dzień wcześniej (przepis znajdziesz –> TUTAJ);
- natka pietruszki;
- ząbek czosnek;
- sól, pieprz
Pieczarki umyć i usunąć korzonki. Do serka dodać drobno posiekaną pietruszkę i wyciśnięty czosnek. Doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na aluminiowej tacce. Pieczarki grillujemy ok. 20 min.
Ziemniaki po grecku
- 10 średnich ziemniaków
- ser feta
- szczypiorek
- 1 opakowanie plastrów boczeku
- pieprz
Ziemniaki podgotować na półtwardo i ostudzić. Wydrążyć dziury w ziemniakach. Wyciągane ziemniaki połączyć z fetą, drobno posiekanym szczypiorkiem i podsmażonym boczkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewać ziemniaki. Ziemianki piec na tacce pod przykryciem z foli aluminiowej około 30 minut.
TZATZIKI – grecki dip jogurtowy
- 200 g ogórków
- 400 g jogurtu greckiego
- ok. 1/2 ząbka czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny.
Mięsa na grilla
Marynata do karkówki (na około 1 kg mięsa)
- 6 łyżek keczupu;
- 3 łyżki musztardy;
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra;
- oregano
- bazylia;
- czosnek granulowany;
- zioła Małgosi;
- 3 duże cebuli;
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, aż do powstania sosu. Karkówkę w plastrach układać w misce, posmarować marynatą i położyć na to cebulę. Na to kolejną warstwę mięsa itd. Najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej, by idealnie przeszło przyprawami.
Szaszłyki z indyka 
- cukinia
- kolorowa papryka
- cebula
- 500 g filetów z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- papryka
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem (np. KOTANYI)
Mięso z indyka pokroić w większe kostki. Dodać sos sojowy, oliwę i przyprawy. Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jakby marynowało się całą noc. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kostek mięsa. Nakłuwać na patyki do szaszłyków wg własnego uznania.
Szaszłyki z mięsa mielonego 
- 400 g mięsa mielonego wołowego;
- 1 ząbek czosnku;
- czosnek niedźwiedzi;
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Do mięsa mielonego wycisnąć ząbek czosnku i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować w dłoniach małe kiełbaski. Każdą kiełbaskę nabić na drewniany patyczek. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na grilla i piec po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.
Koniecznie daj znać, jak Ci przypadły do gustu te przepisy smakołyków na grilla! A może znałaś już te propozycje lub przygotowujesz je w nieco inny sposób? Co jest Twoim grillowym „must have”?
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
- zostawisz pod nim komentarz
- polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie