Kolacja bez chleba, Kulinaria

Sezon na grilla czas rozpocząć – sprawdzone przepisy na mięsa, sałatki i nadziewane warzywa

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

Wiosna i lato to okres kiedy bardzo chętnie spędzamy czas z bliskimi na świeżym powietrzu. Najlepszym rozwiązaniem na takie spotkania są oczywiście grille. Każdy ma zapewne swoje ulubione smakołyki na grilla. Chciałabym się z Wami podzielić tym co ostatnio przygotowałam. Myślę, że na większość z nich można sobie pozwolić nawet będąc na diecie. smakołyki na grilla

Sałatki pasujące na grilla

Sałatka colesław

  • Pół główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego bardzo gęstego
  • 2 łyżeczki ksylitolu – można zmiksować na puder
  • 1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • Sól (do smaku; ja dałam ok. 1/2 łyżeczki)

Kapustę umyć i wykroić głąb. Poszatkować, a następnie włożyć do miski. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Do warzyw dodać jogurt i łyżkę majonezu (majonez z minimalną ilością cukru to KIELECKI). Wlać ocet winny z sokiem z cytryny oraz ksylitolem i wszystko razem wymieszać. Można dodać posiekaną natkę lub koperek.

Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i serem feta.

przepisy na grilla

  • 2 małe buraki – upiec lub ugotować;
  • pół opakowania rukoli;
  • pół kostki sera feta;
  • pół szklanki uprażonych ziaren słonecznika;
  • pół czerwonej cebuli;
  • sos balsamiczny;

Na półmisku ułożyć rukolę. W cieniutkie plasterki pokroić ugotowane lub upieczone wcześniej buraki. Ułożyć na rukoli. Ser feta pokroić w kosteczkę i ułożyć na burakach. Całość posypać podprażonym słonecznikiem. Polej do smaku całość sosem balsamicznym.

Warzywa z niespodzianką

Nadziewane pieczarki

smakołyki na grilla

  • 16 umytych pieczarek bez ogonków;
  • serek Almette – można zrobić samemu dzień wcześniej (przepis znajdziesz –> TUTAJ);
  • natka pietruszki;
  • ząbek czosnek;
  • sól, pieprz

Pieczarki umyć i usunąć korzonki. Do serka dodać drobno posiekaną pietruszkę i wyciśnięty czosnek. Doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na aluminiowej tacce. Pieczarki grillujemy ok. 20 min.  smakołyki na grilla

Ziemniaki po grecku 

smakołyki na grilla

  • 10 średnich ziemniaków
  • ser feta
  • szczypiorek
  • 1 opakowanie plastrów boczeku
  • pieprz

Ziemniaki podgotować na półtwardo i ostudzić. Wydrążyć dziury w ziemniakach. Wyciągane ziemniaki połączyć z fetą, drobno posiekanym szczypiorkiem i podsmażonym boczkiem. Tak przygotowanym farszem nadziewać ziemniaki. Ziemianki piec na tacce pod przykryciem z foli aluminiowej około 30 minut.  smakołyki na grilla

  • 200 g ogórków
  • 400 g jogurtu greckiego
  • ok. 1/2 ząbka czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny.

Mięsa na grilla

Marynata do karkówki (na około 1 kg mięsa)

  • 6 łyżek keczupu;
  • 3 łyżki musztardy;
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra;
  • oregano
  • bazylia;
  • czosnek granulowany;
  • zioła Małgosi;
  • 3 duże cebuli;

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, aż do powstania sosu. Karkówkę w plastrach układać w misce, posmarować marynatą i położyć na to cebulę. Na to kolejną warstwę mięsa itd. Najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej, by idealnie przeszło przyprawami.

Szaszłyki z indyka 

  • cukinia
  • kolorowa papryka
  • cebula
  • 500 g filetów z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • papryka
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem (np. KOTANYI)

Mięso z indyka pokroić w większe kostki. Dodać sos sojowy, oliwę i przyprawy. Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jakby marynowało się całą noc. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kostek mięsa. Nakłuwać na patyki do szaszłyków wg własnego uznania.

Szaszłyki z mięsa mielonego smakołyki na grilla

  • 400 g mięsa mielonego wołowego;
  • 1 ząbek czosnku;
  • czosnek niedźwiedzi;
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Do mięsa mielonego wycisnąć ząbek czosnku i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować w dłoniach małe kiełbaski. Każdą kiełbaskę nabić na drewniany patyczek. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na grilla i piec po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru.

Koniecznie daj znać, jak Ci przypadły do gustu te przepisy smakołyków na grilla! A może znałaś już te propozycje lub przygotowujesz je w nieco inny sposób? Co jest Twoim grillowym „must have”?

SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail