Kulinaria, Słodkości

LODY TRUSKAWKOWE z BANANAMI BEZ CUKRU

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

Wbrew wszystkim opiniom zrobienie domowych lodów jest bardzo proste i chcę Wam to dziś udowodnić.  W związku z tym, że aktualnie jestem na detoxie cukrowym (możesz dołączyć do grupy #ogarnij formę –>TUTAJ), postanowiłam umilić sobie weekend i zrobiłam lody truskawkowe bez cukru.

LODY TRUSKAWKOWE z BANANAMI lody truskawkowe

Lody truskawkowe są szybkie w wykonaniu i do przygotowania ich wystarczy zwykły blender ręczny. Myślę, że w najbliższym sezonie warto zrobić ich zapas do zamrażarki, by szczególnie dzieci mogły cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko nabiorą ochoty. Ja do przygotowania lodów wykorzystałam ostatnie zapasy truskawek z zeszłego sezonu, które miałam w zamrażarce. Jeśli nie macie takich truskaweczek, to polecam kupić mrożone, bo tym które już się pojawiły w sklepach niestety do prawdziwego smaku truskawki jeszcze sporo brakuje.

Składniki:

  • 500 g truskawek zamrożonych;
  • 400 g dojrzałych bananów zamrożonych i pokrojonych na kawałki ( 3 średnie sztuki) – oczywiście bez skórki 🙂
  • 100 ml mleka lub mleka roślinnego

Zamrożone wcześniej truskawki i banany umieścić w pojemniku i miksować przy pomocy blendera. W trakcie dodawać mleko, w celu ułatwienia sobie miksowania. Miksować, aż do powstania masy o konsystencji lodów. Dzięki dojrzałym bananom lody powinny być wystarczająco słodkie, ale jeśli macie potrzebę bardziej słodkiego smaku polecam dodanie syropu klonowego lub syropu z agawy.

Lody truskawkowe można skonsumować od razu lub przełożyć np. do foremek na lody i zjeść później.

lody truskawkowe

lody truskawkowe

Inne inspiracje na słodkości w wersji odchudzonej znajdziecie –> TUTAJ

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail