Kulinaria, Obiady

POTRAWKA Z INDYKA ZE SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

Dziś mam dla Was przepis z cyklu “Nie mam czasu”.  Jakiś czas temu dodałam Wam przepis na obiad w 30 minut i cieszy się on do dziś dużą popularnością (KLIK). Jedna z moich czytelniczek jakiś czas temu podesłała mi zdjęcie z przepisem na potrawkę z indyka, niestety nie zapisałam od kogo było to zdjęcie. Minęło trochę czasu i w końcu udało mi się go przetestować i dostosować do siebie. Potrawka z indyka wyszła pyszna, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem.

POTRAWKA Z INDYKA ZE SZPINAKIEM I MLEKIEM KOKOSOWYM

potrawka z indyka

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g sznycle z indyka (można użyć zwykłego filetu z indyka);
  • 200 g pieczarek;
  • 2 żółte papryki;
  • 200 g świeżego szpinaku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • 25 g  imbiru;
  • 2 łyżki curry;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • łyżka oleju kokosowego;
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek i starty imbir. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w talarki. Wszystko dodaj do podsmażonej cebuli. Mięso z indyka pokrój w drobną kostkę, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso do podsmażonych warzyw. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym. Dodać do sosu curry. Dusić pod przykryciem około 10 min. Pod koniec szpinak posiekać drobno i dodać do sosu. Dusić jeszcze około 5 minut. Potrawka z indyka gotowa 🙂 Szybko i smacznie.

Idealnie pasuje do potrawki kasza kuskus lub quinoa.

Koniecznie dajcie znać jak wypróbujecie przepis.

Życzę wszystkim smacznego 😉

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail