Kulinaria, Obiady

Najlepsze surówki obiadowe, które polubi cała rodzina.

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

Dziś mam dla Was inspirację na dodatki do obiadów. W mojej rodzinie niestety tylko ja jestem warzywożercą. Muszę się zazwyczaj mocno natrudzić, by moje dzieci zjadły surówki. Zuzia to jest skrajny przypadek, który je tylko marchewkę z jabłkiem i mizerię. Reszta rodzinki przeważnie je moje wynalazki. Poniżej mam dla Was kilka propozycji na pyszne surówki, które sprawdzą się jako dodatki do obiadów. Moje przepisy na pyszne obiady znajdziesz w dziale kulinaria, szczególnie polecam ostatni hit “Roladę mięsną ze szpinakiem i jajkiem“. Wszystkie podane przeze mnie przepisy na surówki zawierają składniki dla 4 osób.

Najlepsze surówki obiadowe

1. Surówka z marchewki z jabłkiem

  • 250 g obranej marchewki (2 spore marchewki);
  • 100 g jabłek bez skórki;
  • łyżka oleju;
  • sok z połowy cytryny;
  • szczypta soli;
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego;

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać olej, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Jeśli wykonujecie tak jak ja surówkę w Thermomixie, wystarczy, że umieścicie wszystkie składniki w naczyniu i rozdrobnicie 5 sekund/ obroty 5. Jedna porcja tak przygotowanej marchewki ma około 86 kacl.

2. Surówka wielowarzywna

  • 250 g białej kapusty;
  • 60 g marchewki;
  • 1 czerwona cebula;
  • 50 g papryki oczyszczonej;
  • 50 g ogórka kiszonego;
  • 2 gałązki natki pietruszki;
  • sok z połowy cytryny;
  • cukier, sól, pieprz do smaku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;

Kapustę drobno poszatkować przy pomocy noża. Marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pozostałe warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i doprawić do smaku.

Surówkę można przygotować również w Thermomixie. Do naczynia miksującego włożyć pociętą na mniejsze części kapustę oraz pozostałe warzywa i przyprawy. Miksować 12 sekund na obrotach 4. Do surówki można zamiennie dodawać aktualnie dostępne warzywa sezonowe. 1 porcja surówki ma zaledwie 54 kacl.

surówki

3. Surówka z kapusty kiszonej

  • 150 g jabłek bez skórki;
  • 1/2 marchewki obranej (40 g);
  • 1/2 cebuli (40 g);
  • 2 łyżki oliwy (10-15 g);
  • 2 szczypty pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 250 g kapusty kiszonej przepłukanej i odciśniętej;

Kapustę kiszoną przepłukać i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Jabłko i cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Przyprawić i dobrze wymieszać wszystkie składniki.

Do naczynia miksującego włożyć, jabłko, marchewkę i cebulę. Miksować 3 sekundy przy obrotach 5. Zgarnąć kopystką i dodać kapustę i przyprawy miksować 5-6 sekund i obroty 5. Jedna porcja surówki to około 62 kacl.

4. Surówka z białej kapusty

  • 1/2 pęczka koperku;
  • 400 g kapusty białej;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 10 g soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 2 łyżki oliwy;

Kapustę drobno poszatkować nożem i dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać dokładnie z przyprawami, sokiem z cytryny i oliwą. W thermomixie miksować wszystko 10-13 sekund na obrotach 4. Kapustę najlepiej przed miksowaniem pociąć na mniejsze kawałki. Surówka ta ma około 81 kacl.

5. Surówka brokułowo – kalafiorowa

  • 1/2 pęczka koperku;
  • 40 g cebuli;
  • 200 g różyczek kalafiora;
  • 50 g różyczek brokułu;
  • 100 g jabłek;
  • 10 g soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1/2 szczypta soli;
  • 2 szczypty pieprzu;
  • 80 g majonezu;

Ta surówka to jest mój faworyt. Bardzo lubimy ją, ale wiadomo jest w niej majonez, więc trzeba uważać. Jestem pewna, że jak jej posmakujecie to zostanie z Wami na dłużej. Idealnie pasuje do Policzków w sosie grzybowo – chrzanowym.

Posiekaj drobno koperek. Brokuły i kalafior posiekaj bardzo drobno, można też użyć do tego jakiegoś ręcznego blendera. Ważne by były to naprawdę drobne cząsteczki. Dodać starte na dużych oczkach jabłko oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodać przyprawy, sok z cytryny i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać.

Do naczynia miksującego wrzucić koperek na 2-3 sekundy, obroty 8 po zgarnąć kopystką. Dodać cebulę i miksować 3 sekundy na obrotach 5. Dodać resztę składników i ustawić 10-12 sekund, obroty 4.

Ta surówka ze względu na majonez nie jest super dietetyczna. Często zamieniam majonez na jogurt grecki. W opcji z majonezem jedna porcja surówki to około 199 kacl.

Dodałam Wam sposób przygotowania tradycyjny oraz w wersji przy użyciu robota jakim jest Thermomix. U mnie w kuchni używany jest codziennie, dlatego teraz częściej będę wrzucać wpisy z opcją przygotowania potraw w Thermomixie. O mojej opinii na temat Thermomixa możecie przeczytać TUTAJ.
A Wy jakie macie swoje ulubione surówki?

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail