LEŚNY MECH po mojemu

Leśny mech to ciasto, które zna wielu z Was. Można je spotkać w wielu cukierniach, ale najlepiej smakuje upieczone w domu. Dziewczynki od dłuższego czasu mnie prosiły o zielone ciasto, ale jakoś nie miałam natchnienia. Wiosna jednak coraz bliżej, więc umiliłam to oczekiwanie na nią tym zielonym smakołykiem. Oczywiście w internecie znajdziecie całą masę przepisów, ale ja postanowiłam zrobić wersję bardziej pod siebie. Będzie bez glutenu, bez kremówki, ale będzie pysznie i lekko. Wiadomo, że mąka ryżowa jest dość specyficzna w smaku, a ciasto trochę sypkie. Mi to odpowiada, jeśli jednak nie zależy Wam na wersji bezglutenowej to wystarczy zamienić mąki z przepisu na mąkę pszenną lub orkiszową. Jedna porcja ma około 300 kalorii , więc całkiem przyzwoicie.

To jak? Gotowi na leśny mech w wersji fit?

Leśny mech leśny mech

Składniki na formę 26 cm

  • szpinak rozdrobniony mrożony 250 g;
  • olej słonecznikowy 250 ml;
  • cukier wanilinowy 16 g;
  • jajka 5;
  • cukier brązowy pół szklanki;
  • mąki bezglutenowe około 400 g: 1 szklanka mąką ryżowa, 2/3 mąki kukurydzianej, 1/3 mąki ziemniaczanej;
  • soda 1 łyżeczka;
  • proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka;
  • 500 ml mrożonych truskawek;
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej;
  • 300 ml mleczka skondensowanego light (najczęściej używam z GOSTYŃ);
  • 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny (moja ulubiona jest z CYKORI);

Przygotowanie

  1. Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką papkę.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę.
  3. Zmniejszamy obroty miksera, powoli dolewamy masę szpinakową do jajecznej.
  4. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami stale mieszając.
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 do suchego patyczka ( u mnie około 30-40 minut).
  6. Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty. Delikatnie również odcinamy bardzo cienką warstwę ciasta, tak aby powstała posypka na górną warstwę.
  7. Kolejny krok to przygotowanie musu truskawkowego. Mrożone truskawki włożyć do pojemnika. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Lekko rozmrożone truskawki miksować na mus delikatnie dolewając galaretkę. Odstawić na chwilę do lodówki, aż zacznie masa tężeć.
  8. Rozpuścić żelatynę w około 1/2 szklanki gorącej wody. Przy pomocy miksera ubijać mleczko skondensowane light wraz z 2 łyżkami cukru. Gdy mleczko podwoi swoją objętość powoli dolewać żelatynę. Uwaga, masa dość szybko gęstnieje.
  9. W tortownicy ułożyć dolny blat ciasta i wylać na nią mus truskawkowy. Położyć kolejny blat i wylać na niego piankę mleczną. Posypać pokruszonym zielonym ciastem. Udekorować ulubionymi owocami.

leśny mech

LEŚNY MECH BEZGLUTENOWY

Mam nadzieję, że tym ciastem przywołamy wiosnę.  Leśny mech jest bardzo prostym ciastem w wykonaniu. Wygląda jednak bardzo efektownie i spokojnie może być alternatywą dla kalorycznych kremowych tortów.

Zapraszam po inne moje inspiracje na smaczne słodkie i słone dania do działu KULINARIA (patrz –>TUTAJ)

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail