Ciasto czekoladowe z buraków w wersji FIT

Od dłuższego czasu poszukuję alternatywy dla słodyczy sklepowych. Staram się przemycać w tych smakołykach składniki, których normalnie moje dzieci, by nie zjadły. Dziewczynki lubią ciasto czekoladowe, więc postanowiłam wymyślić zdrową alternatywę.  Moje ciasto czekoladowe jest bez glutenu i tłuszczu, więc może być również dobrą wersją na II śniadania. Pomysły na inne moje słodkości znajdziesz TUTAJ.

Ciasto czekoladowe z buraków w wersji FIT ciasto czekoladowe fit

Składniki:

  • 400 g ugotowanych buraków;
  • 1 szklanka mąki ryżowej (lub kokosowej);
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub dowolnego innego cukru używanego przez Was;
  • 3 spore jajka;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  •  tabliczka gorzkiej czekolady min 70%;
  • 4 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • szczypta soli;
  • 3-4 łyżki mleka;
  • wiórki kokosowe do posypania;

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik  do 190 st. Wyłóż formę do pieczenia papierem. Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm. Przepis byłby również dobry na blaszkę 20 cm x 20 cm.
  2. Mąkę wymieszaj z sodą.
  3. Buraki można je ugotować samemu, ale w większości sklepów znajdziecie już w wersji ugotowanej. Znacznie przyspieszy to przygotowanie ciasta. Zmiksuj je z pozostałymi składnikami. 1/2 tabliczki czekolady można najpierw rozpuścić w gorącej wodzie i dodać płynną do przygotowywanej masy. Pozostałą czekoladę wykorzystamy do polewy.
  4.  Jeśli lubicie to do ciasta można dodać ulubione bakalie. Moje dzieci nie lubią takich dodatków w cieście więc musiałam je pominąć.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać.
  6. Piec ok. 30 min w 190 st.
  7. Polewa czekoladowa – 1/2 tabliczki czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko i dodawać roztopioną czekoladę, ciągle miesząc. Podgrzewamy masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Następnie delikatnie rozprowadzić ją po upieczonym cieście.
  8. Posypać wiórkami.

Bardzo lubię ciasta, których przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. To dodatkowo pozwoliło mi przemycić dzieciom buraki.  Ciasto jest zdecydowanie fit, zdrowe, bezglutenowe,a smak warzyw nie jest wyczuwalny. Czego chcieć więcej? Mam jeszcze kilka innych pomysłów na wykorzystanie batatów, szpinaku i fasoli.Zdrowa dieta naprawdę nie musi być nudna. ciasto czekoladowe fit

SMACZNEGO!!

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail